Braliśmy udział w konferencji o żywieniu w sporcie

Niedawno, 24 lutego, w Katowicach w GWSH – Centrum Studiów Podyplomowych, Kursów i Szkoleń odbyła się konferencja naukowa o tematyce “Żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie”. Miałam przyjemność być jedną z prelegentów tej konferencji.

Na konferencji uczestnicy mogli pogłębić swoją wiedzę z zakresu żywienia sportowców w zależności od wykonywanej dyscypliny sportowej. Dowiedzieli się jakie posiłki należy planować przed treningami, kiedy należy zaplanować posiłek w trakcie wysiłku, a także jakie żywienie pozwoli najszybciej odzyskać energię po treningu. Mowa była również o dostępnych suplementach i Powerfoods dla sportowców.

Ja przedstawiłam temat coraz bardziej popularnego weganizmu u biegaczy. Omówiłam jak planować dietę wegańską u sportowców, jakie produkty i suplementację uwzględnić, aby nie wystąpiły niedobory witamin i składników mineralnych. Zwróciłam również uwagę na wpływ takiej diety na wydolność sportowca. Mój drugi wykład dotyczył roli białek, tłuszczów i węglowodanów w diecie sportowca. Skupiłam się na zapewnieniu odpowiedniej podaży tych składników w zależności od rodzaju aktywności fizycznej (trening siłowy/wytrzymałościowy) i omówiłam jak w praktyce pokryć zapotrzebowanie na te składniki.

Pomiędzy wykładami zarezerwowano czas na dyskusję, co pozwoliło na wymianę poglądów i dokładniejsze umówienie prezentowanych tematów.

Jest mi bardzo miło, że mogłam wziąć udział w tej konferencji i pogłębić wiedzę zarówno swoją, jak i innych uczestników.



Dietetyk Marta Heller-Surowiec

Marta Heller-Surowiec
Dietetyk kliniczny, diet coach



Certyfikat z konferencji żywienie w sporcie Katowice

Konferencja żywienie w sporcie Katowice