Kategoria: Aktualności

Relacja z warsztatów dla dzieci z klas I-V prowadzonych w ramach "Programu dla Szkół"

Relacja z warsztatów dla dzieci z klas I-V prowadzonych w ramach “Programu dla Szkół”

Edukacja żywieniowa dzieci jest kluczowa w ich późniejszym stosunku do zdrowego odżywiania! Dlatego nasi specjaliści z placówek Mój Dietetyk podjęli się przeprowadzenia serii warsztatów, których głównym tematem są nie tylko warzywa i owoce w diecie, ale także produkty mleczne stanowiące część piramidy żywieniowej dla dzieci i młodzieży.  Warsztaty dla dzieci z klas...

Binge-eating disorder (BED) - zespół kompulsywnego objadania się lub zespół gwałtownego objadania się - jak rozpoznać?

Binge-eating disorder (BED) – zespół kompulsywnego objadania się lub zespół gwałtownego objadania się – jak rozpoznać?

Zaburzenia odżywiania są coraz powszechniejsze. Do najbardziej rozpoznawalnych zalicza się bulimię i anoreksję. Jednakże wśród zaburzeń odżywiania występują również mniej lub bardziej określone i zbadane, między innymi zespół kompulsywnego objadania się (BED – ang. Binge-Eating Disorder). Statystycznie rzecz biorąc, jedzenie kompulsywne (lub też inaczej – napadowe), współistnieje z nadwagą u 25% chorujących!  Kompulsywne jedzenie...

Kilka słów o kiszonkach

Kilka słów o kiszonkach

Fermentacja jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania i przetwarzania żywności. Jej korzystny wpływ na organizm człowieka znano już w starożytności, gdzie pierwszymi fermentowanymi produktami były soja oraz grzyby. Mimo, że dopiero od kilkunastu lat szerzej mówi się o znaczeniu jelit oraz mikrobiomu jelitowego to już w czasach przed naszą erą zauważono rolę...

Specjaliści przyjaźni insulinoopornym!

Specjaliści przyjaźni insulinoopornym!

Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie to jedyna w kraju, jak i Europie, Fundacja zajmująca się problemem insulinooporności, która kieruje swoją działalność nie tylko do pacjentów, ale także lekarzy, dietetyków, fizjoterapeutów, trenerów, psychologów i innych specjalistów. Prezes fundacji, pacjentka z insulinoopornością, instruktor sportowy i autorka popularnych książek na temat insulinooporności,...

Pandemia COVID-19 = epidemia zaburzeń odżywiania?

Pandemia COVID-19 = epidemia zaburzeń odżywiania?

Właśnie mijają dwa lata odkąd zmagamy się z pandemią COVID-19 w Polsce. Dla wielu z nas był to trudny czas przepełniony strachem o zdrowie i życie swoje oraz najbliższych, ale także czas, w którym kreowała się nowa rzeczywistość, nowy styl życia, do którego szybko trzeba było się dostosować. O konsekwencjach pandemii niewątpliwie...

Dieta wolumetryczna - jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna – jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna, nazywana także objętościową została opracowana przez dr Barbarę Rolls i R.A. Burnetta. Opiera się ona na doborze produktów w zależności od ich kaloryczności – im mniej kaloryczny produkt, tym większą jego ilość można spożywać. Jej podstawą są produkty zawierające dużo wody, jak na przykład warzywa i owoce, które można jeść...

Jak wrócić do zdrowia i zbudować odporność dietą po przebytym zakażeniu COVID-19?

Jak wrócić do zdrowia i zbudować odporność dietą po przebytym zakażeniu COVID-19?

Okres rekonwalescencji po przebytej chorobie, również po zakażeniu koronawirusem, nie należy do najłatwiejszych. Jest to obciążające dla organizmu, a zwłaszcza dla układu odpornościowego. Pacjenci powracający do zdrowia po chorobie COVID-19 doświadczają m.in. niedożywienia, przewlekłego zmęczenia, nasilonego stresu i niskiej sprawności fizycznej, co prowadzi do utrudnionego wykonywania codziennych czynności. Czas powrotu do zdrowia...

Dieta sirtfood - trend dietetyczny wypromowany przez gwiazdy

Dieta sirtfood – trend dietetyczny wypromowany przez gwiazdy

Od czasu do czasu świat obiegają doniesienia o spektakularnych metamorfozach znanych osobistości i od razu wszyscy chcą wiedzieć, jaką dietę stosowała gwiazda, by wykorzystać ją na swoje potrzeby. Dieta sirtfood stała się popularna za sprawą Adele – dzięki niej brytyjska piosenkarka schudła kilkadziesiąt kilogramów. Na czym więc polega ta dieta i czy...

FLEXI

Fleksitarianizm, jako łatwiejsza alternatywa diety wegetariańskiej

W dzisiejszych czasach diety eliminacyjne zyskały ogromną popularność. Bardzo duża część osób rezygnuje ze spożywanie nabiału, glutenu, mięsa, ryb czy też produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju diety, będzie ona mniej lub bardziej restrykcyjna. Istnieją różne powody, dla których ludzie ograniczają pewne produkty w swoich codziennych jadłospisach. Część z nich rezygnuje...

Intermittent Fasting – złoty Graal odchudzania?

Intermittent Fasting – złoty Graal odchudzania?

Jedną z popularnych  w ostatnich czasach koncepcji żywieniowych jest Intermittent Fasting (IF). Nazwę tę można przetłumaczyć jako post przerywany. Zakłada ona określony czas, w którym jemy – tzw. okno żywieniowe, przeplatany okresem, w którym powstrzymujemy się od jedzenia. Istnieje wiele odmian IF, ale główny podział można przeprowadzić odróżniając kilkugodzinne okno żywieniowe w...

żywienie w sporcie

Żywienie sportowca – przed, w trakcie i po wysiłku

O tym, jak ważne jest prawidłowe okołotreningowe żywienie sportowca przekonał się każdy, kto wystartował np. w biegu długodystansowym po posiłku zawierającym zbyt dużo tłuszczu lub błonnika albo nie zadbał o uzupełnianie węglowodanów w jego trakcie. Są to sytuacje nie tylko nieprzyjemne, ale i niebezpieczne. W trakcie zawodów nagłe pojawienie się dolegliwości jelitowych...

Dlaczego od stresu boli brzuch?

Dlaczego od stresu boli brzuch?

Mikrobiota jelitowa to złożona społeczność drobnoustrojów, która pomaga utrzymać homeostazę (równowagę) całego organizmu. Szacuje się, że wszystkich mikroorganizmów w ciele człowieka jest ok. 100 bilionów, z czego aż 70-80% występuje w jelitach. Mikrobiom zmienia się wraz z rozwojem ludzkim, poczynając od narodzin aż do wieku podeszłego. Na skład mikroorganizmów ma wpływ sam...

×