Chili, czyli odchudzanie na gorąco

Chili (ostra papryka) to grupa owoców niektórych papryk charakteryzujących się bardzo pikantnym smakiem. Substancją, która nadaje ten ostry smak jest kapsaicyna. Ma ona również pozytywne oddziaływanie na organizm, także w zakresie utrzymania prawidłowej masy ciała. Stąd wykorzystywana jest jako składnik suplementów odchudzających w tak popularnej ostatnio diecie 3D chili.

Cytując za Wikipedią: znamy wiele odmian pikantnych papryk charakteryzujących się ostrym smakiem, m.in: aji pieprz, cayenne, papryki habanero, Jalapeño, piri-piri, tabasco.

Ostre papryczki używane są jako przyprawy w wielu rodzajach kuchni: meksykańskiej, hiszpańskiej, jak również w Tajlandii, Indiach i Chinach. Wykorzystuje się je w postaci świeżej, suszonej, octu, salsy, sosu czy też marynowanej.

Ciekawostka już 1912 roku stworzono skalę ostrości pikantnych potraw (skala Scovielle’a), mierzy ona koncentrację kapsaicyny w potrawie. Najostrzejszą papryką chili jest Carolina Reaper. Natomiast za najbardziej ostrą zupę świata uznaje się tajską Tom Yam Kung, czyli pikantną zupę z krewetkami.

Pikantnie – dla zdrowia.

Wiele przypraw (nie tylko chili, ale również pieprz, cynamon czy też imbir) ma działanie bakteriobójcze. Dlatego spożywane podczas egzotycznych podróży pikantne dania nie wywołają u nas problemów żołądkowo-jelitowych. Niewielki dodatek chili wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz poprawia pracę przewodu pokarmowego.

Papryczki chili charakteryzują się dużą zawartością witaminy C i A, czyli antyoksydantów, a stąd już prosta droga profilaktyki wielu chorób.

Ostrożnie- ostre.

Unikać ostrych przypraw powinny osoby cierpiące na problemy żołądkowo- jelitowe (choroba wrzodowa żołądka, zespół jelita drażliwego). Mogą one wywoływać zgagę, bóle brzucha i wzdęcia. Kapsaicyna może nasilać objawy trądziku, jak również działać niekorzystnie na osoby z tzw. cerą naczynkową.

Pamiętajmy również o tym, że substancja ta może wywoływać reakcje alergiczne.

Odchudzanie na gorąco.

Czy doprawianie chili może spowodować utratę zbędnych kilogramów?

Udowodniono 3 mechanizmy działania kapsaicyny:

  • podwyższenie przemiany materii i wydatku energetycznego; około 30 minut po strawieniu obserwuje się wzrost wydatku energetycznego o 50 kilokalorii dziennie.
  • zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej; doprowadza do przekształcenia niekorzystnego dla naszego organizmu tłuszczu białego w jego brązową odmianę. Uważa się, że potęguje efekt spalania tkanki tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego, jeśli jest przed nim zażywana. Poprawia wytrzymałość, jak również przyspiesza regenerację po wysiłku.
  • redukcja apetytu; tym samym zmniejsza spożycie energii. Zjedzenie posiłku przyprawionego chili na śniadanie zmniejsza odczucie głodu i chęć podjadania między posiłkami.

Chili nie stanowi magicznego środka na odchudzanie. Mechanizm jego działania nie jest do końca poznany. Pamiętajmy, że utrzymanie prawidłowej masy ciała wiąże się przede wszystkim z racjonalnym odżywianiem, jak również włączeniem aktywności fizycznej.

Przyprawy traktujmy więc jako urozmaicenie i dodatek. Korzystnie wpływają one nie tylko na smak, ale również mają działanie prozdrowotne. Przyspieszenie procesu odchudzania może być swoistego rodzaju pozytywnym efektem ubocznym.

Monika Frank – dietetyk

Bibliografia

Whiting S, Derbyshire EJ, Tiwari B.Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data. Appetite. 2014 Feb;73:183-8.

Clegg ME, Golsorkhi M, Henry CJ. Combined medium-chain triglyceride and chilli feeding increases diet-induced thermogenesis in normal-weight humans. Eur J Nutr. 2013 Sep;52(6):1579-85.

Ohyama K, Nogusa Y, Suzuki K, Shinoda K, Kajimura S, Bannai M. A combination of exercise and capsinoids supplementation additively suppresses diet-induced obesity by increasing energy expenditure in mice. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2014 Dec 16.