Czy świadoma przyszła mama je co chce?

Od najwcześniejszych tygodni ciąży powinnaś zrezygnować ze spożycia niektórych produktów, które mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu i doprowadzić do zaburzeń rozwoju Twojego Dziecka.

  • Przed planowanym zajściem w ciążę i w trakcie ciąży ze spożycia wyklucz wątróbkę. Nie tylko ze względu na dużą zawartość cholesterolu w tym produkcie, lecz także na nadmierną podaż witaminy A, której nadmiar wpływa niekorzystnie na rozwój układu nerwowego dziecka.
  • Zrezygnuj ze spożycia następujących tłuszczów: smalec, śmietana, masło. Niewskazane jest jedzenie tłustych mięs i wędlin oraz dużych ilości tłustych serów.
  • Aby zapobiec nadmiernemu przyrostowi masy ciała wyklucz ze spożycia słodycze. Większość gotowych wyrobów cukierniczych typu ciastka, ciasteczka, kremówki, krakersy, czekolada, batoniki zawiera szkodliwe dla zdrowia izomery trans.
  • Nie powinnaś też spożywać produktów typu fast-food, chipsów, gotowych potraw, ponieważ zawierają sztuczne barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, duże ilości sodu oraz związki fosforowe.
  • Unikaj dosalania potraw! Duże spożycie soli może spowodować rozwój nadciśnienia oraz powstawanie obrzęków. Z tego samego powodu nie sięgaj po słone przekąski (orzeszki, krakersy, paluszki).
  • Ogranicz picie mocnej kawy i herbaty – podwyższają ciśnienie i pobudzają pracę mięśni, w tym mięśni macicy, co może wywołać przedwczesny poród. Dopuszcza się maksymalnie jedną słabą kawę dziennie.
  • Zabronione jest spożywanie alkoholu w każdej ilości i postaci (piwo, wino, nalewki itp.).
  • Nie pij słodzonych napojów i napojów gazowanych (Coca Cola, Fanta itp.). Coca Cola jest szczególnie niepożądana, ponieważ zawiera dużo kofeiny i fosforany, które upośledzają przyswajanie wapnia.
  • Ważne jest również odpowiednie przygotowanie potraw. Dozwolone techniki kulinarne: gotowanie, gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie bez tłuszczu w folii lub rękawie. Nie zaleca się potraw smażonych na głębokim tłuszczu.
  • Ogranicz spożycie potraw ostrych, pikantnych, wzdymających (warzywa kapustne, cebulowe, strączkowe), są one ciężkostrawne, wywołują dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego.
  • Aby ograniczyć ryzyko zatrucia pokarmowego zabronione jest spożywanie: serów pleśniowych (ryzyko zakażenia listeriozą), surowego mięsa i surowych ryb (mogą wywołać toksoplazmozę), niedogotowanych jaj i niedopieczonego drobiu (możliwość zakażenia salmonellą).
  • Unikać należy również na tuńczyka i łososia, ponieważ ich spożycie zwiększa ryzyko zatrucia rtęcią i dioksynami.

Monika Frank – dietetyk