Dieta dla meteopaty

Meteopaci to osoby wrażliwe na niekorzystne warunki pogodowe, takie jak nagłe zmiany ciśnienia, deszcz, silny wiatr, brak słońca przez dłuższy czas, czy też znaczne skoki temperatury. Skutkują one niewłaściwymi reakcjami w sferze somatycznej i psychicznej człowieka. Osoby te mają osłabioną odporność przystosowującą organizm do zmieniających się warunków atmosferycznych. Najczęstsze objawy towarzyszące osobom wrażliwym na zmiany pogodowe to ospałość, senność, uczucie zmęczenia, trudności z koncentracją, uczucie ucisku i pulsowania w skroniach, bóle stawów i mięśni oraz nadmierna nerwowość, co wpływa również na pogorszenie nastroju, brak energii oraz uczucie rozbicia. Dodatkowo jest to związane z niewłaściwym stylem życia do którego zalicza się ciągły pośpiech, codzienne stresy, stosowanie używek oraz niewystarczająca ilość snu.

Jak walczyć z tymi objawami?

Osobom takim zaleca się zmianę stylu życia, między innymi modyfikację diety, która również może być jednym z elementów wpływających na samopoczucie podczas zmian pogodowych. Warto na stałe włączyć produkty będące źródłem magnezu, ponieważ niedobory tego pierwiastka w organizmie zaburzają pracę serca powodując arytmię i przyspieszoną akcję serca, niedokrwienie oraz nadciśnienie nasilające dyskomfort podczas zmian atmosferycznych. Dlatego w Twoim codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa i kasz, orzechów oraz potraw zawierających rośliny strączkowe. Natomiast do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego potrzebne są witaminy z grupy B, często niedoborowe w naszej diecie, szczególnie u osób zwykle narażonych na sytuacje stresowe. Witaminy te znajdują się w mięsie wieprzowym i wołowym, otrębach pszennych, kaszach, roślinach strączkowych oraz makreli i grzybach.

Pij wodę!

Aby zniwelować ryzyko pojawienia się bólów głowy czy pogorszenia koncentracji pamiętaj o spożywaniu co najmniej 6-8 szklanek wody w ciągu dnia. Nawodni ona twój organizm i umożliwi lepsze wchłanianie witamin z grupy B. Wodę należy pić przez cały dzień aby nie dopuścić do spadku zawartości płynów ustrojowych w organizmie.

Wprowadź zioła do diety!

Pomocne w tej sytuacji mogą okazać się też zioła. Znanych jest wiele roślin które są adaptogenami, czyli lekami ziołowymi działającymi w organizmie jak regulatory pomagające w przystosowaniu do sytuacji stresowych, takie jak żeń-szeń, różeniec górski i aloes. Dodatkowo możesz też stosować korzeń kozłka lekarskiego, szyszki chmielu, ziele męczennicy cielistej oraz melisę. Spożywa się je w postaci naparów ziołowych, dodatków do potraw lub gotowych preparatów dostępnych w aptece. Działają one kojąco na układ nerwowy, wspomagają zasypianie oraz zmniejszają dolegliwości żołądka i narządów trawiennych.

Mgr inż. Aleksandra Kubacka