Dieta śródziemnomorska – zdrowa dieta dla każdego!

„Lepiej zapobiegać niż leczyć” mówi stare porzekadło! Tym, co chcą ustrzec się przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz miażdżycą poleca się Dietę Śródziemnomorską. Wg lekarzy dieta, obok aktywności fizycznej i palenia tytoniu odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób serca. Zmiana stylu życia i modyfikacja diety, a co za tym idzie, uzyskanie prawidłowej masy ciała zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca o 80, a cukrzycy o 90%!

Dieta Śródziemnomorska oparta jest na tradycyjnym sposobie odżywiania ludzi żyjących w basenie Morza Śródziemnego. Różni się ona zasadniczo od sposobu jedzenia, do którego przywykliśmy na naszej szerokości geograficznej. Najprościej różnice wymienić w punktach, a więc w diecie śródziemnomorskiej zjadamy:

  • dużo oliwy z oliwek i mało tłuszczów pochodzenia zwierzęcego

  • dużo warzyw i owoców

  • dużo produktów zbożowych

  • dużo nasion roślin strączkowych

  • umiarkowane lub nawet dużo ryb

  • umiarkowane produktów mlecznych

  • umiarkowane pijemy alkohol (głównie wino) do posiłków

  • unikamy słodyczy

  • ograniczamy ilość soli.

Stosowanie się do powyższych punktów spowoduje, że w naszym pożywieniu będzie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają miażdżycy oraz zwiększają krzepliwość krwi, a więcej kwasów jedno- i wielo- nienasyconych, które z kolei redukują ilość cholesterolu i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Również zamiana mięsa (białko zwierzęce) na soję (białko roślinne) zmniejsza naszą podatność na miażdżycę i choroby serca. Zjadając produkty roślinne zamiast zwierzęcych, dostarczamy naszemu organizmowi więcej cukrów złożonych, błonnika, witamin, flawonoidów i przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Wszystkie te substancje oprócz tego że przeciwdziałają miażdżycy, to jeszcze regulują pracę przewodu pokarmowego (błonnik), obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nowotworom .

W diecie śródziemnomorskiej zaleca się umiarkowane picie wina (około 5-20 g czyli 2 lampki po 100ml), stwierdzono bowiem, że zawiera ono związek o nazwie resweratrol, który wpływa m.in. na podwyższenie stężenia „dobrego” cholesterolu w osoczu.

Dobroczynny wpływ tej diety na nasze zdrowie udowodniły liczne badania naukowe. Dane mówią same za siebie: państwa takie jak Włochy, czy Grecja od wielu lat mają najniższy wskaźnik zachorowalności na choroby układu krążenia. Miażdżyca nigdy nie pojawia się z dnia na dzień, „pracujemy” na nią przez wiele lat nieprawidłowego odżywiania się, dlatego warto już dzisiaj zastanowić się nad tym, jak jej zapobiec, w czym pomóc może opisana powyżej dieta.

mgr inż. M Gajek