Dietetycznie dla Seniorów

Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, to często uciążliwy, wstydliwy i przykry problem. Nie musisz znosić ich w przekonaniu, że „i tak nic ci nie pomoże”.

Skąd ten dyskomfort?

To przede wszystkim niewłaściwa dieta i styl życia.

Zaparcia. Niedobór w diecie błonnika, wody i zbyt mała aktywność fizyczna; zwiększ ilość błonnika i wody w diecie spożywając surowe warzyw ai owoce. Zwiększyć należy również spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (pieczywo, płatki owsiane, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy). Korzystny efekt otrzymasz dodając zmielone siemię lniane do zup czy sałatek.

Czy wiesz że produktami „rozleniwiającymi” jelita są czerwone wino, kakao, czekolada, czarna herbata i produkty z białek mąki.

Nie zażywaj środków przeczyszczających: prowadzi to do nasilenia spowolnienia perystaltyki jelit, niektóre ze środków ziołowych są dodatkowo podejrzane o wywoływanie raka jelita grubego.

Biegunki. często u seniorów są spowodowane nietolerancją laktozy, czyli cukru zawartego w mleku. Zrezygnuj więc z picia mleka, na rzecz spożywania produktów ukwaszonych (kefir, jogurt, maślanka, sery twarogowe), nie będą one powodować tych przykrych dolegliwości, a zapewnią dzienne zapotrzebowanie na białko i wapń.

Gazy jelitowe, najczęściej są skutkiem niestrawności, picia gazowanych napojów; ciężkostrawne produkty i potrawy, warzywa kapustne, cebulowe i strączkowe, charakteryzują się właściwościami gazogennymi. Korzystne oddziałują natomiast niektóre przyprawy.

Brak łaknienia. Spożywaj większe ilości posiłków, ale o mniejszej objętości (nawet do 7 posiłków dziennie). Niech Twoje posiłków będą kolorowe i apetycznie podane. Nie spożywaj posiłków podczas oglądania telewizji, zapewnij spokojną i miła atmosferę. Korzystaj z bogactwa przypraw i świeżych ziół. Podniosą one atrakcyjność potraw. Rezygnuj ze spożycia słodyczy – dostrajają one pustych kalorii, dodatkowo hamują łaknienie. Wyjątkiem jest gorzka czekolad, która dostarcza żelaza i magnezu.

Dietą możesz również wspomóc leczenie chorób reumatycznych. Osoby chorujące na reumatyzm powinny rezygnować z tłustych gatunków mięs, zastąpić je produktami pochodzenia roślinnego oraz rybami. Niebezpieczne jest spożywanie dużych ilości produktów zawierających kwas arachidonowy, są to: tłuste mleko i pełnotłuste przetwory mleczne, sery żółte, topione i pleśniowe, masło, smalec, wątróbka zarówno wieprzowa jak i drobiowa, mięsa czerwone, drobiowe. Jedz duże ilości warzyw strączkowych i ryb. Korzystaj z olejów jako dodatku do sałatek i surówek.

Pamiętaj, że poprawę stanu zdrowia warunkuje również normalizacja masy ciała.

Monika Frank – dietetyk