Jak zapobiec alergii pokarmowej u dzieci

Czy możesz zapobiec rozwojowi alergii pokarmowej u Twojego Dziecka? Dowiedz się co możesz zrobić dla Twojego Dziecka już dziś aby zminimalizować ryzyko rozwoju alergii pokarmowej!

Choroby alergiczne są uznawane za plagę naszych czasów. Alergia na pokarmy występuje u około 5-8% dzieci. Zastanawiasz się co możesz zrobić, aby ustrzec Twoje Dziecko przed tą uciążliwą chorobą? Poniżej kilka faktów naukowych, które pozwolą Ci wybrać odpowiedni sposób postępowania.

Prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u Twojego Dziecka jest większe, jeśli jest ono obciążone genetycznie, czyli na choroby alergiczne cierpią członkowie rodziny. Jeśli wcześniej brak było w rodzinie przypadków alergii, ryzyko wystąpienia alergii u dziecka wynosi tylko 5-15%. Natomiast, kiedy jedno z rodziców ma objawy alergii, prawdopodobieństwo zachorowania dziecka wynosi już 20-40%. Ryzyko wystąpienia choroby wynosi 25-35%, jeśli na alergię cierpi jedno z rodzeństwa. Jeżeli dwoje rodziców choruje na inny rodzaj alergii, to dziecko jest zagrożone w 40-60%. Jeśli rodzice mają identyczne uczulenie, dzieci zagrożone są alergią aż w 50-80%.

Czy stosować dietę eliminacyjną w czasie trwania ciąży?

W celu zapobiegania rozwojowi alergii pokarmowej u Twojego Dziecka, nie stosuj profilaktycznej diety z eliminacją potencjalnie uczulających pokarmów podczas ciąży i karmienia piersią. W profilaktyce alergii nie podawaj także niemowlęciu preparatów sojowych.
Dotychczas uważano, że niskoalergizująca dieta matki, jeśli nie uchroni, to przynajmniej zmniejszy nasilenie objawów alergii u dziecka. Jednak badania dowodzą, że stosowanie diety eliminacyjnej przez kobietę ciężarną najprawdopodobniej wcale nie zmniejsza ryzyka wystąpienia objawów alergii, natomiast może mieć niekorzystny wpływ na stan odżywienia zarówno matki, jak i płodu. Stąd eliminacja potencjalnie uczulających pokarmów z żywienia kobiety ciężarnej nie jest zalecana.

Zrezygnuj z palenia i narażenia na kontakt z dymem tytoniowym w czasie trwania ciąży.

U dzieci, których oboje rodzice palą 2-6 razy częściej występują alergie wziewne, a ryzyko wystąpienia astmy jest u nich aż 11-krotnie wyższe. W tym miejscu należy podkreślić fakt, że zaburzenia alergiczne ze strony układu oddechowego bardzo często przekształcają się w późniejszym wieku w alergie pokarmowe.

Profilaktyczne działanie karmienia piersią.

Zaleca się karmienie wyłącznie piersią co najmniej do 6 miesiąca życia. Nie zapobiegnie to ostatecznemu wystąpieniu alergii, ale na pewno opóźni jej pojawienie się i złagodzi przebieg. Szczególnie dużą zwartość korzystnie działających substancji ochronnych zawiera siara, czyli pokarm, który tworzy się w pierwszych dniach po porodzie. Więcej o korzystnym oddziaływaniu karmienia na organizm i stan zdrowia dziecka czytaj http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/korzysci-plynace-z-karmienia-piersia-dla-matki-i-dziecka.html

Czy stosować dietę eliminacyjną w czasie laktacji (karmienia piersią)?

Nie ma dowodów na to, że dieta eliminacyjna stosowana u matki karmiącej zapobiega wystąpieniu alergii u dziecka. Natomiast może ona negatywnie wpływać na stan odżywienia i samopoczucie karmiącej mamy.

A co jeśli nie karmisz piersią, a Twoje Dziecko jest obciążone ryzykiem wystąpienia alergii?

W takim przypadku podawaj Twojemu Dziecku mieszanki hipoalergiczne (oznaczone skrótem HA). Są to preparaty mlekozastępcze, w którym białka zostały poddane różnemu stopniu hydrolizy, co znacznie zmniejsz ich alergogenne właściwości. Przykładami takich preparatów są: Bebilon HA, Bebiko HA, NAN HA. Wybór odpowiedniego dla Twojego Dziecka sposobu żywienia i preparatu przedyskutuj z lekarzem.

Kiedy i w jaki sposób wprowadzać pokarmy stałe do żywienia Twojego Dziecka?

Zgodnie z zaleceniem większości ekspertów pokarmy uzupełniające (tzn. inne niż mleko matki lub mieszanka mlekozastępcza) można wprowadzać do diety niemowlęcia karmionego sztucznie już po ukończeniu 4. miesiąca życia, a u dziecka karmionego wyłącznie piersią po ukończeniu 6. miesiąca życia. Obecnie nie ma dowodów, że opóźnione wprowadzanie pokarmów potencjalnie alergizujących (np. jaj, orzeszków ziemnych, innych gatunków orzechów, ryb, glutenu) zmniejsza ryzyko alergii.

Znaczenie ma natomiast wybór produktów wprowadzanych jako pierwsze. Zaczynaj od kleiku ryżowego (nie zawiera glutenu), przecieranego jabłka i naszych rodzimych warzyw (marchewka, ziemniak). Pokarmy uzupełniające wprowadzaj w niewielkich ilościach, kolejno i osobno, w kilkudniowych odstępach czasu. Obserwuj reakcję Twojego Dziecka. Zaczynaj od pojedynczych produktów, z czasem wzbogacaj danie w kolejne. Nie rozpoczynaj rozszerzania diety Twojego Dziecka od produktów o wyższym stopniu alergizacji: mleko, cytrusy, ryby, orzechy, czekolada.

Kolejność i sposób wprowadzania produktów powinna być zgodna z zaleceniami aktualnego schematu opracowanego przez Książyk i Werker, rok 2007. Poniżej link: http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_1_zkkpediatraia_13072010.pdf

Kiedy wprowadzić mleko krowie?

Poniżej trzeciego roku życia nie podawaj Twojemu Dziecku pełnego mleka krowiego, lecz właściwe dla jego wieku mieszanki mlekozastępcze. Natomiast ukwaszone produkty mleczne (sery twarogowe, jogurty naturalne, kefir, mleko ukwaszone i maślankę, serwatkę) możesz podawać po ukończeniu 1. roku życia.

Probiotyki w zapobieganiu alergii.

Probiotyki stymulują tzw. tolerancję pokarmową, przez co zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju alergii. Probiotyki są to pożyteczne bakterie zawarte w  niektórych dodatkach (suplementach) do diety i preparatach farmaceutycznych. Wchodzą one również w skład niektórych mieszanek mlekozastępczych.

A co z prebiotykami?

Prebiotyki są to związki cukrowe zawarte w mleku kobiecym oraz niektórych rodzajach mleka modyfikowanego dla niemowląt. Wprawdzie niektóre z nich zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby alergiczne, ale rutynowe ich stosowanie nie jest zalecane.

Zagrożenia ze strony „środowiska życia” Twojego Dziecka.

Jak już wspomniano, obowiązuje całkowity zakaz narażenia dziecka na kontakt z dymem tytoniowym. W miarę możliwości należy ograniczać kontakt z potencjalnymi alergenami, takimi jak roztocza kurzu domowego, sierść zwierząt, pyłki roślin. Niebagatelne znaczenie w rozwoju alergii (nie tylko pokarmowych), ma również zanieczyszczenie środowiska i spożywanie żywności wysokoprzetworzonej.

Wzrost zachorowalności na alergie związany jest nie tylko z zanieczyszczeniem środowiska i współczesnym, konsumpcyjnym trybem życia. Istnieje również teoria „higieniczna” sugerująca, że im bardziej dzieci są chronione przed zarazkami (im mniej układ odpornościowy musi ich zwalczać), tym bardziej są one podatne z wystąpienie alergii. Z drugiej strony infekcje wirusowe i bakteryjne osłabiają działanie układu immunologicznego. Stąd zaleca się również, aby w miarę możliwości dzieci ze skłonnością do alergii wychowywały się jak najdłużej w środowisku rodzinnym. Przebywanie poza dużymi skupiskami dzieci zmniejsza jego narażenie na kontakt z potencjalnymi czynnikami infekcyjnymi: wirusy, bakterie, pasożyty.

Monika Frank – dietetyk