Korzyści płynące z karmienia piersią dla matki i dziecka

Karmienie piersią jest najbardziej naturalnym sposobem żywienia niemowlęcia. Pokrywa w pełni jego potrzeby żywieniowe i stwarza niepowtarzalne warunki rozwoju fizycznego. Umożliwia również wytworzenie niezwykłej i silnej więzi pomiędzy matką i dzieckiem w jego pierwszych miesiącach życia. Ponadto jest to czynność, dzięki której matka może w znaczący sposób wpłynąć na stan zdrowia dziecka – dziś i na przyszłość.

Korzyści dla matki:

– przyspieszenie rekonwalescencji w okresie połogu. W czasie karmienia wydzielany jest hormon oksytocyna, którego działanie zmniejsza ryzyko krwotoku poporodowego i niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza (anemii);
– pomoc w odzyskaniu figury sprzed ciąży. W połączeniu z racjonalną dietą, karmienie piersią pomaga odzyskać dawaną figurę, ponieważ proces wytwarzania mleka pochłania kalorie;
– ochrona przed chorobami. Karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika u karmiącej mamy, chroni ją także przed zachorowaniem na osteoporozę w wieku podeszłym;
– poprawa samopoczucia matki. Regularne karmienie dziecka zwiększa produkcję prolaktyny – hormonu mającego wpływ na dobry nastrój karmiącej kobiety, która staje się łagodna, bardziej cierpliwa i wytrzymała na trudy macierzyństwa;
– obniżenie prawdopodobieństwa ponownego zajścia w ciążę. Hormon prolaktyna wpływa również hamująco na czynność jajników, przez co zmniejsza szansę ponownego zajścia w ciążę;
– wygoda i korzyści ekonomiczne. Pokarm z piersi jest idealnie zbilansowany, ma odpowiednią temperaturę, a co najważniejsze jest jałowy (wolny od bakterii) i dostępny o każdej porze dnia i nocy;

Korzyści dla dziecka:

– wspomaganie odporności organizmu. Mleko kobiece zawiera przeciwciała chroniące przed wirusami i bakteriami, dlatego też dziecko karmione piersią ma większą odporność na choroby, a szczepienia ochronne działają na ich organizm skutecznej;
– obniżenie ryzyka występowania chorób. Badania dowodzą, że dzieci karmione piersią rzadziej chorują na infekcje przewodu pokarmowego, dolnych dróg oddechowych, ostre i nawracające zapalenie ucha środkowego czy infekcje dróg moczowych;
– ochrona zdrowia na całe życie. Dzieci karmione piersią w późniejszym okresie życia są lepiej chronione przed ostrymi infekcjami, nadwagą, otyłością oraz chorobami przewlekłymi takimi jak cukrzyca, choroba niedokrwienna serca czy nieswoiste zapalenia jelit, rzadziej zapadają na choroby nowotworowe i osiągają lepszy rozwój psychoruchowy;
– obniżenie ryzyka występowania alergii. W składzie mleka kobiecego nie znajdziemy tych alergenów, które występują w mleku krowim, dlatego też karmienie piersią zapobiega wczesnemu rozwojowi alergii;
– prawidłowy rozwój jamy ustnej. U dzieci karmionych piersią rzadziej spotyka się wady wymowy, karmienie wspomaga bowiem rozwój kości policzkowych i zgryzu;
– skrócenie czasu trwania żółtaczki poporodowej. U dziecka karmionego piersią szybciej ustępują objawy żółtaczki poporodowej;
– bezpieczeństwo, rozwój emocjonalny i intelektualny. Codzienny kontakt wzrokowy i bezpośredni dotyk w trakcie karmienia daje dziecku poczucie bezpieczeństwa i chroni przed stresem. Dodatkowo stwierdzono, że dzieci karmione piersią są bardziej samodzielne, osiągają wyższy iloraz inteligencji, szybciej zaczynają mówić, lepiej się uczą;

Pamiętaj, karmienie piersią to nie tylko oszczędność czasu i pieniędzy, ale przede wszystkim porcja zdrowia i miłości dla matki i jej dziecka. Karmienie piersią ma na celu zaspokojenie nie tylko fizycznego głodu, ale również potrzeby bliskości, służy do zacieśniania więzi między matką, a dzieckiem oraz rozbudza instynkt macierzyński.

Agata Janczy – dietetyk