Słodziki w walce z rakiem

Cukier sprzyja otyłości, próchnicy i cukrzycy. Jak wskazuje wiele badań wpływa także na rozwój choroby nowotworowej. Nagłe skoki poziomu glukozy we krwi, po spożyciu produktów zawierających cukry proste (słodycze, czekolady, napoje słodzone), powodują rozrost komórek rakowych i zwiększają ich zdolność wnikania do sąsiednich tkanek. Osoby chore na nowotwory, powinny więc ograniczyć spożycie cukru do minimum lub zastąpić go słodzikiem, który nie wykazuje natywnego działania na organizm.

Na rynku jest duży wybór słodzików, tylko który wybrać?

Ksylitol

  • Należy do polioli i jego słodycz zrównuje się ze słodyczą sacharozy.
  • Ma o 40% mniej kalorii niż cukier i jest powoli wchłaniany przez organizm, co nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.
  • Jest to słodzik naturalny, pochodzący z drzewa brzozowego. Występuje także w niektórych owocach i warzywach jak: maliny, truskawki, banany, kalafior.
  • Może być stosowany także do produktów pieczonych czy gotowanych, ponieważ nie rozkłada się pod wpływem temperatury.
  • Wzmacnia układ immunologiczny.
  • Ksylitol ma w wielu przypadkach przeciwne działanie do cukru: zwalcza próchnicę przez swój zasadowy odczyn, opóźnia proces starzenia. Jest więc zdrowy dla wszystkich, a nie tylko dla chorych na raka.
  • W ostatnich latach, dzięki postępom biotechnologii, zaczęto produkować ksylitol z kolb kukurydzy, która jest tańsza niż z drewna brzozy. Nie ma on właściwości zdrowotnych, dlatego należy zwracać uwagę na pochodzenie słodzika.

Erytrytol

  • Erytrytol również należy do polioli.
  • Jego słodycz jest o 30% niższa od białego cukru.
  • Od innych polioli wyróżnia go jednak zerowa kaloryczność.
  • Nie podnosi także poziomu glukozy we krwi po jego spożyciu. Nie ulega trawieniu w układzie pokarmowym i zostaje w niezmienionej formie wydalony z organizmu w ciągu 24 godzin.
  • Jego stosowanie jest bezpieczne, ponieważ jest także słodzik naturalny występujący m.in. w gruszkach, winogronach i melonach. Można go używać nie tylko do chłodnych produktów, ale także do pieczenia ciast.

Stewia

  • Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej od setek lat używana jako środek słodzący i leczniczy.
  • Jej ekstrakt jest nawet do 400 razy słodszy od cukru! W przeciwieństwie do cukru nie dostarcza jednak zbędnych kalorii i nie podnosi również poziomu glukozy we krwi.
  • Stewia jest także bardzo odporna na przechowywanie i wysoką temperaturę, więc spokojnie możemy zastosować ją do swoich wypieków.
  • Można ją dostać w formie płynu, skoncentrowanego proszku lub formie wysuszonych liści. Liście mają najmniejszą w tej grupie siłę słodzącą są za to najzdrowszą i najbardziej naturalną postacią.
  • Oprócz słodyczy zawierają także wiele witamin i składników mineralnych. Nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie, wszyscy mogą więc ją stosować.

Inulina

  • Inulina nie jest typowym słodzikiem, ale może w produktach spożywczych zastępować cukier i tłuszcz.
    Ma bardzo szerokie działanie prozdrowotne i lecznicze!
  • Występuje ona w dwóch formach: krótkołańcuchowej- o lekko słodkim smaku i długo łańcuchowej- o neutralnym smaku i zapachu.
  • Jest ona związkiem naturalnym obecnym m.in. w korzeniach mniszka lekarskiego, korzeniu cykorii czy bulwie topinamburu.
  • Nie jest ona trawiona przez enzymy przewodu pokarmowego ludzi, ale zostaje rozłożona w jelicie przez bakterie kwasu mlekowego. Są to bakterie prozdrowotnie wpływające na organizm, a inulina stymuluje ich wzrost.
  • Zwiększona liczba bakterii kwasu mlekowego ogranicza rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, które przyczyniają się do rozwoju raka jelita grubego. Inulina ma więc swój udział w hamowaniu raka jelita.
  • Stymuluje ona także układ odpornościowy, który jest istotny w walce z rakiem.
  • Obniża poziom glukozy we krwi oraz poziom cholesterolu.
  • Może także zapobiec osteoporozie, gdyż zwiększa wchłanianie wapnia z pożywienia.
  • W technologii żywności jest stosowana jako substytut cukru i tłuszczu przy produkcji lodów, deserów, nabiału i pieczywa.
  • Na próżno jednak szukać takich produktów na naszych sklepowych półkach. Zamiast tego możemy za to nabyć inulinę w tabletkach z apteki jako substytut diety lub w sezonie na przykład kupić bulwy topinamburu, będące naturalnym źródłem inuliny.

Chorując na nowotwór powinieneś zwracać szczególną uwagę na jakość stosowanej przez Ciebie diety, gdyż ma ona duży wpływ na stan Twojego zdrowia i samopoczucie. Warto ograniczyć maksymalnie stosowanie białego cukru i odzwyczaić się od słodzenia. Słodziki natomiast należy stosować z umiarem i sięgać po nie tylko od czasu do czasu. Najlepiej zamiast substancji słodzący korzystać z produktów naturalnie bogatych w cukry, takich jak owoce.

Joanna Hincyngier – Sudentka Dietetyki