Thermomix – innowacyjna pomoc w kuchni

Robot kuchenny łączący funkcje 12 różnych urządzeń to dla każdej Pani domu obietnica nie tylko prostszego i szybszego, ale także zdrowszego przygotowywania posiłków dla całej rodziny. Thermomix wykorzystuje technologie umożliwiające wykonanie za nas wielu kuchennych prac. Dodając ogromną ilość przepisów dedykowanych temu urządzeniu, otrzymujemy zachętę do bardziej różnorodnego i zdrowszego gotowania, które – jak się okazuje – wcale nie musi być trudne.



Thermomix potrafi ważyć, mieszać, mielić, siekać, miksować, blendować, ubijać, emulgować, wyrabiać ciasto i podgrzewać, a także umożliwia gotowanie na parze. Jedno funkcjonalne urządzenie ogranicza więc konieczność korzystania z wielu innych sprzętów kuchennych, co zmniejsza przestrzeń potrzebną do ich przechowywania oraz umożliwia przygotowywanie posiłku w jednym miejscu. Urządzenie posiada nawet wbudowaną wagę. Dodatkowo części Thermomixu, które mają kontakt z jedzeniem można myć w zmywarce, co znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni. Dzięki nowoczesnym technologiom wiele tradycyjnych procesów można wykonywać dużo sprawniej i o wiele mniejszym nakładem energii. Przykładem jest wyrabianie ciasta, które w normalnych warunkach zajmuje dużo więcej czasu, pracy i miejsca – Thermomix potrzebuje jedynie odpowiednich surowców i kilku minut.



Użytkownicy tego funkcjonalnego urządzenia mogą korzystać z wielu dostępnych przepisów, które podpowiedzą jak przygotować smaczne posiłki. Tak jak:


  • Smoothie ananasowo-jarmużowe
  • Koktajl z kaszy jaglanej i buraczków
  • Tagiatelle z łososiem i brokułami



  • Można posługiwać się zarówno książkami kucharskimi i Internetem, jak i przepisami wbudowanymi w Thermomix, których kroki kolejno wyświetlają się na ekranie. Przykład wielofunkcyjności urządzenia stanowi pieczenie chleba: możliwe jest rozdrobnienie ziaren na mąkę, z której następnie Thermomix przygotuje domowe pieczywo! Szybkie i bezproblemowe jest robienie innych często spożywanych produktów, takich jak masło, czy jogurt.



    Opisywane urządzenie jest idealne dla osób, którym zależy na zdrowym stylu życia. Umożliwia otrzymanie wielu produktów bez niechcianych dodatków, które zwykle towarzyszą produktom dostępnym w sklepach. W prosty sposób można przygotować ketchup, majonez, musztardę, sosy, a także jogurty owocowe, dżemy i sorbety bez dodatku cukru lub z mniejszą jego zawartością.



    Niezwykle zdrową opcją jest przyrządzanie past na kanapki (warzywnych, jajecznych, łososiowych), a także domowej kostki bulionowej. Thermomix ułatwia robienie koktajli, soków i surówek bez konieczności tarcia, czy krojenia warzyw i owoców. W przygotowywaniu zup w postaci kremów nie ma potrzeby stosowania blendera, a ogrzewanie produktów na parze zapewnia zachowanie większej ilości składników odżywczych, niż w przypadku gotowania w wodzie.



    Użyteczność Thermomixu ogranicza jedynie brak chęci – nie wymaga on umiejętności, jaką jest zręczność w kuchni ani samodzielnego opracowywania receptur z jego udziałem – z łatwością można wkomponować to urządzenie w codzienne przygotowywanie posiłków. Jest więc idealne zarówno dla lubiących eksperymenty miłośników gotowania, jak i dla tych, którzy zawsze szukają sposobów na szybki obiad. Przy odrobinie wyobraźni, w prosty i przyjemny sposób możemy wprowadzić wiele zdrowych produktów do naszego jadłospisu.



    Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis, który pokazuje, że Thermomix może być pomocny nie tylko w przygotowaniu obiadów, ale całego jadłospisu.


    Jednodniowy jadłospis na Thermomix

    Chcesz dowiedzieć się więcej?

    Zadzwoń do nas!




    Mariola_Kowalska-01

    Mariola Kowalska
    dietetyk