Żelazo – żelazny składnik w naszej diecie

odchudzanie

Bez wystarczającej ilości żelaza organizm nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości czerwonych krwinek. Dlatego niezwykle ważnych jest, by dieta dzieci, młodzieży, a także dorosłych była bogata w ten cenny element.

Niemowlęta, które są karmione piersią pobierają wystarczającą ilość żelaza od matek. Z kolei dzieci żywione mlekiem modyfikowanym powinny otrzymywać formuły wzbogacone tym składnikiem. Jaką ilość żelaza potrzebują dzieci w danym wieku?

  • 7 – 12 miesięcy – 11 mg
  • 4 – 8 lat – 10 mg
  • 9 – 13 lat – 8 mg
  • Dojrzewający chłopcy – 11 mg
  • Dojrzewające dziewczęta – 15 mg

Również Ci, którzy uprawiają czynnie sporty, powinni wzbogacić swoja dietę w dodatkowe porcje żelaza, ponieważ pocąc się, tracą je. Należy pamiętać, że niedobór tego elementu może być sporym problemem, zwłaszcza u dzieci i nastolatków (przede wszystkim u dziewczynek o obfitych miesiączkach).

Małe dzieci, które nie są już karmione piersią, powinny dostawać pokarm bogaty w żelazo. Należy wiedzieć, że mleko krowie jest dość ubogie w ten składnik. Oprócz tego zmniejsza jego wchłanianie i może podrażniać błony śluzowe jelit, powodując niewielkie krwawienia, a co za tym idzie utratę żelaza, które pojawi się w stolcu.

Niedobór żelaza ma wpływ na wzrost. Może również powodować zaburzenia zachowania. Może również pojawić się anemia (spadek liczby krwinek czerwonych w organizmie).

Wiele osób cierpiących na niedokrwistość nie ma żadnych objawów i dolegliwości. Wraz z upływem czasu mogą się one jednak pojawić, np.

  • zmęczenie i osłabienie
  • bladość skóry i błon śluzowych
  • szybkie bicie serca
  • drażliwość
  • zawroty głowy

Jeśli Ty lub Twoje dziecko cierpiało z powodu któregokolwiek z powyższych objawów, powinieneś skontaktować się z lekarzem, który zleci testy krwi w celu sprawdzenia ogólnego stanu organizmu i ewentualnych niedoborów.

Autor: Olga Steliga-Dykas