Cordon blue bez panierki

Cordon blue bez panierki

Przygotowanie:

Proponujemy dietetyczną wersję smacznego kotleta wypełnionego szynką i serem. By uniknąć smażenia w dużej ilości tłuszczu zrezygnowaliśmy z panierki. W takiej wersji przepis zadowoli na pewno amatorów diety białkowej dr Dukana (której tak na marginesie nie polecamy). Takie danie bez węglowodanów jest jednak dobrą opcją na późną obiadokolację, jeżeli wcześniej nie miałeś czasu zjeść porządnego ciepłego posiłku, wiesz natomiast że nie będziesz miał już dużo ruchu danego wieczoru.

Przepis na 1 porcje, 354kcal

  • Cordon blue bez panierki
  • 160 g Mięso z piersi indyka (najlepiej sznycle)
  • 30 g Ser żółty
  • 30 g Szynka z indyka
  • 10 g Oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
  • 200 g Brokuły
  • 100 g Papryka czerwona
  • 20 g Cebula
  • Folia aluminiowa

Mięso rozbić lekko na kotlet, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć plastrem sera i szynki. Mięso zwinąć w roladę, posmarować oliwą, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Paprykę pokroić w łódeczki, cebulę w plasterki i ułożyć w naczyniu., posmarować oliwą. Całość piec w piekarniku w temp.180st. około 20-25 minut. Brokuły ugotować na parze. Mięso odwinąć z folii, obłożyć plasterkami cebuli, podawać z papryką i brokułem.

Dietetyczny cordon blue[/caption]