Babka marmurkowa

Przygotowanie:

Dla małych (i nie tylko) łasuchów (zwłaszcza przed Wielkanocą) polecam babkę marmurkową. Można ją upiec używając zwykłej maki bezglutenowej np. firmy Schar czy naszego Bezglutenu lub przygotować swoją własną mąkę bezglutenową. Smacznego!

Babka marmurkowa

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 średnich jajek
  • 300g mąki bezglutenowej lub jeśli wolimy możemy wymieszać 100g mąki ryżowej, 100g mąki kukurydzianej i 100g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek mleka

Do dekoracji:

Polewa czekoladowa lub cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować formę na babkę, może być średnia keksówka lub okrągła foremka o średnicy 24cm Smarujemy formę margaryną i posypujemy bułką lub mąką bezglutenową
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
  3. Miękkie masło (lub margarynę) ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Gdy jaja dobrze połączą się z masą, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wykładamy do formy.
  5. Do reszty ciasta dodajemy kakao i mleko. Delikatnie mieszamy. Ciemne ciasto kładziemy na jasne i mokrym nożem robimy rysę.
  6. Pieczemy temperaturze 190°C około 55 minut do suchego patyczka.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzoną babkę.

Babka cytrynowa bezglutenowa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
  1. Przygotować formę na babkę, może być średnia keksówka lub okrągła foremka o średnicy 24cm Smarujemy formę margaryną i posypujemy bułką lub mąką bezglutenową
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
  3. Jajka ubijać na jasną, bardzo puszystą masę przez kilka minut. Stopniowo, dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być bardzo puszysta i powinna podwoić swoją objętość.
  4. Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia składników. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
  5. Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia.
  6. Pieczemy temperaturze 180°C około 50 minut do suchego patyczka.
  7. Posypać cukrem pudrem

Smacznego!