Bananowe ciasteczka owsiane bez tłuszczu

Bananowe ciasteczka owsiane bez tłuszczu

Przygotowanie:

Ciasteczka raczej ciężko przyrządzić tak, aby były “dietetyczne”. Zawsze jednak można postarać się, aby były mniej kaloryczne od tradycyjnych i składały się z wartościowych produktów. Dlatego często sięgamy po ciasteczka owsiane – zazwyczaj zawierają więcej płatków owsianych niż mąki, są pełne suszonych owoców a czasem też otrębów.

Przepis na około 16 dużych ciastek, jedno ciastko dostarcza średnio 88 kalorii, 2,2 g białka, 1,5 g tłuszczu, 16,2 g węglowodanów.

  • 70 g płatków owsianych górskich
  • 70 g płatków błyskawicznych żytnich
  • 50 g mąki żytniej
  • 40 g otrębów żytnich
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 20 g brązowego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 30 g syropu cukrowego (można zastąpić miodem lub melasą)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 duże banany
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Banany obieramy ze skóry, ucieramy na największych oczkach tarki i wkładamy do dużej miski.

Resztę składników dodajemy w dowolnej kolejności i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Bananowe ciasteczka owsiane bez tłuszczu
Bananowe ciasteczka owsiane bez tłuszczu

Następnie mamy do wyboru dwa wyjścia:
1. Tradycyjnie formujemy ciasteczka w dłoniach.
2. Ciasto “rozsmarowujemy” łyżką na desce do krojenia lub stolnicy (na grubość około 5 mm) i szklanką “wycinamy” dokładnie okrągłe placuszki i delikatnie podważając je wybierakiem do ciasta lub nożem – przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia.

Ciasteczka piec około 25 minut w 180 stopniach – wyjąć kiedy będą już wyraźnie zarumienione.

Bananowe ciasteczka owsiane bez tłuszczu

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com