Bananowo – jabłkowa kaszka na dietę łatwostrawną

Jabłkowa kaszka

Przygotowanie:

Różne schorzenia przewodu pokarmowego często zmuszają nas do utrzymywania ścisłej diety łatwostrawnej.
Niestety produkty w grupie tych “dozwolonych” są mocno okrojone, więc trzeba trochę pokombinować, żeby nie jeść wciąż tych samych potraw.
Jeśli chodzi o śniadanie, nie powinno być dużych problemów, gotowane “owsianki” z różnych kasz można przyrządzić na rozmaite sposoby.

Przepis na jedną porcję, która dostarcza ok 327 kalorii w tym 10 g białka, 3 g tłuszczu, 65 g węglowodanów

  • 250 ml wody
  • 150 ml mleka 1,5%
  • 20 g płatków jęczmiennych (mogą być błyskawiczne)
  • 25 g kaszy manny
  • 5 g lnu
  • 100 g jabłka
  • 50 g banana
  • 15 g brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

200 ml wody wraz z mlekiem gotujemy w rondelku.

Gdy doprowadzimy do wrzenia wody, dodajemy płatki jęczmienne i dokładnie mieszamy.

Kaszę mannę i len mieszamy w szklance wraz z pozostałymi 50 ml wody tak, aby po wrzuceniu na gorącą wodę nie powstały tzw “kluchy” czyli sklejone grudki.

Jabłkowa kaszka

Wszystko razem mieszamy na małym gazie i gdy zacznie gęstnieć pozostawiamy jeszcze na około 3-4 minuty co jakiś czas mieszając.

W między czasie pół jabłka i pół banana ucieramy na papkę na tarce, mieszamy z cynamonem i podpiekamy na patelni.

Gotową kaszkę przelewamy do miseczki i dodajemy owocowy mus, można dodatkowo posypać większą ilością cynamonu, który jest bardzo delikatną dla naszego przewodu pokarmowego przyprawą.

Jabłkowa kaszka

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com