Bataty z farszem mięsno-warzywnym

Bataty z farszem mięsno-warzywnym

Przygotowanie:

Bataty są świetną alternatywą dla szukających odmian zwykłych ziemniaków. Warzywa te mają unikalny smak. Sprawdzają się nie tylko jako wytrawne dania obiadowe, ale także można je wykorzystać do przygotowania zdrowych słodkości.
Oprócz tego bataty to bomba zdrowia ! Zawierają sporą dawkę beta-karotenu i antocyjanów, które należą do grupy naturalnych antyoksydantów.



Wartość odżywcza dania (1 porcja):

  • Energia – 383 kcal
  • Białko – 21 g
  • Tłuszcz – 9 g
  • Węglowodany – 59 g
  • Błonnik – 11 g

Składniki:

  • 1 batat (230 g)
  • mięso mielone z indyka (50 g)
  • groszek zielony (50 g)
  • ser feta półtłusty (40 g)
  • pomidor (100 g)
  • papryka ostra mielona, pieprz czarny, sól, suszony pomidor, bazylia, szczypiorek

Przygotowanie:
Batata przekroić wzdłuż na pół i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut. Mięso przesmażyć z pokrojonymi pomidorami i przyprawami. Z batatów wydrążyć miąższ zostawiając trochę na brzegach. Masę wymieszać z mięsem i pomidorami, farsz nałożyć na łódeczki z batatów. Całość posypać pokruszonym serem feta i wstawić do piekarnika jeszcze na około 10 minut.



IMG_20170910_233344



Dietetyk_Anna Hajost-01


Anna Hajost
dietetyk