Brownie z buraka w świątecznym wydaniu
brownie

Czy można zrobić zdrowszą wersję ciasta czekoladowego? Jak najbardziej! Przepis idealnie na święta, brownie z buraka. To ciasto dla miłośników czekolady, buraków, fit przekąsek, osób na diecie, dla każdego. Przekonaj się sam.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:
  • Energia 132,7 kcal
  • Białko 2,36g
  • Tłuszcz 8,43g
  • Węglowodany 12,47g
Czas przygotowania: ok. 220 minut. Przepis na 28 porcji.

Składniki mokre:
  • 2 średnie buraki (210g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (230g)
  • pół szklanki oleju rzepakowego (105g)
  • pół szklanki syropu z agawy (90g)
  • tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
  • 1 łyżeczka octu (3g)
Składniki suche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (200g)
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej (60g)
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej (3g)
  • 1 łyżka kakao (10g)
  • 1 łyżka sody oczyszczonej (8g)
  • szczypta soli (2g)
Polewa czekoladowa:
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej (50g)
  • 4 łyżki mleka kokosowego (40g)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (10g)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego (5g)
Przygotowanie: Buraka umyć, obrać ze skórki i ugotować na parze do miękkości. Po wystudzeniu zetrzeć na tarce lub zblendować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej. W dwóch osobnych miskach połączyć suche składniki oraz mokre. Do mokrych składników dodać buraki i wymieszać za pomocą rózgi do ubijania. Suche oraz mokre składniki połączyć w jednolitą masę. Przelać do foremki o wymiarach 34×22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez 40 minut. Polewa: do roztopionej czekolady dodać mleko kokosowe, syrop z agawy i olej kokosowy. Polać nią wystudzone ciasto. Gotowe ciasto posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

Brownie

Przepis na podstawie: JADŁONOMIA



Klaudyna Kordowska

Klaudyna Kordowska
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę