Brownie z fasoli

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Ten przepis jest idealny dla osób uwielbiających smak mocno czekoladowy, którzy z chcą zadbać o swoją sylwetkę lub z pewnych względów nie używają mąki. Brownie czekoladowe w pełni zaspokoi chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Dodatkowo jest świetną alternatywą dla ciast na spotkania rodzinne bądź przyjacielskie.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia 189 kcal
  • Białko 8,23 g
  • Tłuszcze 5,3 g
  • Węglowodany 17,5 g

Składniki na 6 porcji (cała blacha):

  • 250 g Puszka fasoli czerwonej (po odsączeniu)
  • 100 g daktyli
  • 50 g kakao
  • 120 g jajka (2szt)
  • olej np. rzepakowy 1 łyżka (do posmarowania blachy)
  • owoce sezonowe lub mrożone owoce

Przygotowanie: Odsączamy fasolę czerwoną od płynu. Zalewamy daktyle zagotowaną wodą do zmięknięcia. Żółtko oddzielamy od białka. Białka ubijamy na pianę. Blendujemy: fasolę czerwoną, kakao, daktyle, kakao, żółtko jaj na jednolitą masę (opcjonalnie można dodać wodę w której były daktyle. Do masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy olejem, wylewamy masę i wyrównujemy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyciągamy z piekarnika i czekamy do ostygnięcia. Układamy owoce.

BROWNIE 1

Emilia Fierek

Emilia Fierek
dietetyk