Burgery sojowe

Burgery sojowe

Przygotowanie:

Soja wyróżnia się wśród innych nasion roślin strączkowych największą ilością białka. W 100 g tego produktu znajduje się nawet 40% protein. Ziarna sojowe to także bogactwo witamin z grupy B oraz fosforu, magnezu i żelaza. Produkt ten świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa u wegan i wegetarian.



Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia: 444 kcal,
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcz: 17,5 g
  • Węglowodany: 48 g
  • Błonnik: 9,5 g

Składniki (1 porcja):

  • 50 g bułka pełnoziarnista (1 duża sztuka)
  • 30 g ziaren soi (4 łyżki)
  • 1 jajko
  • 20g mąki (2 płaskie łyżki)
  • 30g cebuli (2 plastry)
  • 5 g oleju kokosowego lub rzepakowego (1 łyżeczka)
  • suszone pomidory, papryka słodka mielona, chilli w proszku, pieprz czarny mielony, curry

Sposób przygotowania:
Ziarna soi zalać wodą i moczyć przez noc. Rano odlać wodę, ziarna przepłukać. Do garnka wlać kolejną porcję wody i zagotować, wsypać ziarna soi i gotować około 1,5 godziny. Soję odcedzić i zmiksować z jajkiem, pokrojonymi pomidorami suszonymi, mąką i przyprawami. Całość wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą. Z powstałej masy uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia (około 3 minuty na stronę). Podawać na bułce pełnoziarnistej z dowolnymi warzywami.



IMG_20170820_162302


Dietetyk_Anna Hajost-01


Anna Hajost
dietetyk