Ciasto jaglano – kokosowe z owocami
CIASTO JAGLANO-KOKOSOWE

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego, jednak jeśli już sięgamy po słodki deser warto, aby był to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór. Dlatego proponujemy Wam coś co spełnia obydwa kryteria! Przed Wami ciasto jaglano – kokosowe z owocami.

Wartość odżywcza jednej porcji:
  • Energia 338 kcal
  • Białko 6,6 g
  • Tłuszcze 19,7 g
  • Węglowodany 41,0 g
Składniki na ok 10 poracji:
  • 200 g Kasza jaglana (1 szklanka)
  • 460 g Mleko krowie 1,5% (lub roślinne; 2 szklanki)
  • 230 g Mleko kokosowe
  • 250 g Woda (1 szklanka)
  • 40 g Ksylitol (6 łyżeczek)
  • 200 g Wiórki kokosowe
  • 120 g Banan (1 szt.)
  • 150 g Ciasteczka pełnoziarniste
  • 200 g Owoce (w tym przypadku granat i mrożone jagody)
Przygotowanie: Kaszę wypłukać pod bieżącą gorącą wodą, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami mleka krowiego i szklanką wody, gotować na małym ogniu aż kasza będzie miękka i cały płyn, pod koniec gotowania mieszać aby kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawić na kilkanaście minut do przestygnięcia, dodać ksylitol, mleko kokosowe, wiórki, banana i całość dokładnie zblendować na gładką masę. Blaszkę (najlepiej o średnicy 26 cm) wyłożyć ciasteczkami, dodać masę jaglano – kokosową i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni, na wierzchu ułożyć owoce, schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Schłodzone ciasto pokroić na 10 kawałków.

Ciasto jaglano - kokosowe

Dietetyk_Ewa Marchlewska

Ewa Marchlewska
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę