Ciasto marchewkowo – cynamonowe (bez glutenu, mleka, jaj)

Przygotowanie:

  • 2 banany (dobrze dojrzałe)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szkl. miodu
  • 1 szkl. oleju
  • ½ szkl. mąki ryżowej
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej
  • ½ szkl. mąki gryczanej
  • ½ szkl. mąki z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szkl. startej na tarce o grubych oczkach marchwi
  • 1 szkl. orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady powyżej 70% kakao (bez mleka)

Siemię lniane zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozmieszać. Banany rozgnieść widelcem, dodać miód i całość zmiksować. Następnie małym strumieniem wlać olej. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki powoli dodawać do mokrych i mieszać mikserem aż się połączą. Na końcu dodać marchewkę i posiekane orzechy. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.