Ciasto z buraczkami i suszonymi owocami

Jesteś miłośnikiem czekolady? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pyszne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem buraków, które jeszcze bardziej podbijają jego niezwykły smak i sprawiają, że ciasto jest wilgotne w środku. Mam nadzieję, że ten opis Cię zachęcił i wypróbujesz już w nadchodzące Święta Wielkanocne!

CIASTO Z BURAKA

Wartość odżywcza w jednej porcji

  • Energia 328 kcal
  • Białko 5 g
  • Tłuszcze 22,4 g
  • Węglowodany 29,3 g

Składniki na 14 porcji

  • 350 g Buraki (2 średniej wielkości sztuki)
  • 150 g Mąka pszenna orkiszowa
  • 60 g Mąka kokosowa
  • 100 g Czekolada gorzka (min. 70% kakao)
  • 180 g Jaja kurze całe (3 sztuki)
  • 70 g Cukier trzcinowy
  • 100 ml Syrop daktylowy
  • 200 ml Olej rzepakowy
  • 50 g Śliwki suszone
  • 30 g Rodzynki
  • 10 g Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 5 g Cynamon (łyżeczka)

Przygotowanie:

Buraki owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku około godzinę. Buraki ostudzić i zetrzeć na tarce. Następnie wymieszać w dwóch osobnych miskach składniki mokre i suche. Zawartości obu misek połączyć ze sobą i wymieszać. Na koniec dodać buraki. Całość wyłożyć na blaszkę (np. tortownicę) i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 60 min w temperaturze 180 stopni.