Conchiglioni – przepis czytelnika
Conchiglioni

Lubię gotować, eksperymentować i rozkoszować się smakami, czasami stworzę prawdziwe kulinarne arcydzieło, kulinarne cudo, dania zazwyczaj są szybkie, proste jak również pracochłonne.

Makaron Conchiglioni jest gościem w moim domu. Bardzo go lubię, ale sporadycznie przygotowuję, bo przysmak jest pracochłonny ale świetnie smakuje. Oczywiście muszle można nadziewać czym się tylko chce ja nadziewam: kalafiorem, ryżem, marynowanymi pieczarkami, czosnkiem i koperkiem. Warzywa też można zmieniać wg uznania.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 16-20 dużych muszli makaronowych(conchiglioni)
  • 6-8 łyżek oleju do ugotowania muszli

Farsz:

  • 1 mały kalafior
  • 3 marynowane pieczarki
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 koperek
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • przyprawy;sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:

Pierwszą czynnością jest ugotowanie muszli w osolonej wodzie (gotować około 5 minut) z dodatkiem oleju. Następnie ugotować małego kalafiora w osolonej wodzie – gotować około od 5 do 10 minut oraz ugotować ryż. Kolejnym etapem jest skrojenie zimnego kalafiora, marynowanych pieczarek, koperku, czosnku, następnie dodać przyprawy i wlać jogurt – wszystko delikatnie wymieszać.

Każdą muszlę nadziewać farszem, można posypać ziołami.

Podawać na zimno.

Smakuje rewelacyjnie.

Przepis autorstwa Pani Konstancji

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę