Curry z kurczakiem i ciecierzycą
Curry

Wartości odżywcze:
  • Energia( 1 porcji): 274 kcal
  • Białka: 27.2 g
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 19 g
Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka ciecierzycy (opcjonalnie możesz użyć fasoli)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 80 g zielonych oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka curry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę, przysmażamy go i wlewamy sos sojowy. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki i gdy się zeszkli dodajemy przyprawę curry. Po chwili na patelnię dokładamy ciecierzycę a później wlewamy pomidory. Po ok. 5 minutach dorzucamy oliwki i wlewamy mleko kokosowe. Całość zostawiamy na średnim ogniu i czekamy aż zgęstnieje. Wtedy doprawiamy do smaku wedle uznania.Polecam podawać z kaszą lub ryżem.

curry

Dietetyk Kinga Stopa_Mail-01

Kinga Stopa
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę