Czarny ryż z jabłkiem i morwą

Czarny ryż z jabłkiem i morwą

Przygotowanie:

Przygotowałyśmy dla Was kolejną wersję śniadania na ciepło, tym razem jest to połączenie ryżu czarnego, z jabłkiem, cynamonem i morwą białą suszoną. Razem, te niepozorne produkty komponują szybkie, pełnowartościowe i bezglutenowe śniadanie na ciepło, co przede wszystkim jest dla Nas ważne podczas chłodniejszych dni.



Morwa biała zawiera substancje obniżające poziom cukru we krwi, jak również zmniejszające poziom ryzyka rozwoju miażdżycy. W tradycyjnej medycynie chińskiej od dawna stosuje się morwę białą na obniżenie ciśnienia oraz cholesterolu. Ryż czarny jest jedną z wielu odmian ryżu, charakteryzuje się łagodnym orzechowym smakiem oraz wysoką zawartością błonnika i przeciwutleniaczy.



Wartość odżywcza:

  • Energia 493 kcal
  • Białko 11.3 g
  • Tłuszcze 11 g
  • Węglowodany 91.3 g

Składniki:

  • 50 g ryż czarny
  • 100 g mleko 2%
  • 250 g jabłko
  • 15 g morwa biała suszona
  • 15 g migdały
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie: Ryż przepłukujemy wodą, następnie w małym garnku, na małym ogniu, gotujemy go w mleku przez ok. 20 min. (ryż powinien wchłonąć całą zawartość mleka). W międzyczasie kroimy jabłko w drobne paski. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone migdały i morwę białą. Przekładamy całość do miski i doprawiamy cynamonem. Smacznego!



ryz czarny z morwa na strone



Dietetyk_Anna Hajost-01


Anna Hajost
dietetyk



Zuzanna Wieła Dietetyk Wronki-22


Zuzanna Wieła
dietetyk



Agnieszka_Pompecka-01


Agnieszka Pompecka
dietetyk