Dyniowo – jabłkowa jaglanka z kardamonem

Przygotowanie:

Wśród przepisów śniadaniowych najczęściej spotykamy różne propozycje na bazie płatków owsianych lub kaszy manny.
Warto czasem zamienić te produkty na zapomnianą nieco kasze jaglaną, która jest bardzo lekko strawna i dostarcza
dużo witamin z grupy B, lecytynę oraz krzemionkę, która dobrze wpływa na naszą skórę, włosy, paznokcie, a także stawy.

Przepis na 1 porcję dostarczającą około 334 kalorii, 11 g białka, 62 g węglowodanów i 4 g tłuszczu.

  • 45 g kaszy jaglanej
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki miodu lub 1,5 łyżeczki stewii
  • 100 g dyniowego puree
  • 100 g utartego lub pieczonego jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeży imbir (opcjonalnie)

Kaszę gotujemy na małym ogniu w mieszance wody z mlekiem, dodajemy szczyptę soli.
Gdy będzie już prawie gotowa, odstawiamy i czekamy aż wchłonie resztę płynu.

Do kaszy dodajemy dyniowe puree, oraz jabłko, możemy je utrzeć na papkę, lub dodać wcześniej przygotowanych pieczonych jabłek (nie słodzonych!).
Opcjonalnie możemy również dodać łyżeczkę utartego świeżego imbiru.

Całość dosładzamy miodem lub słodzikiem i dodajemy przyprawy oraz rodzynki.

Wszystko razem mieszamy w rondelku, a następnie przekładamy do miseczki i polewamy jogurtem naturalnym, ewentualnie posypujemy dodatkową porcją rodzynek i cynamonem dla ozdoby.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com