Gazpacho

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Zachęcamy do wypróbowania hiszpańskich specjałów z przepisów podanych i przygotowanych przez rodowitego Hiszpana z Andaluzji, natomiast jeśli ktoś miałby ochotę skosztować gotowych już dań zapraszamy do restauracji Tapas we Włocławku. Dietetycy z naszej poradni przygotowali w niej propozycje w wersji fit tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej.

Gazpacho przepis na około 6 porcji 1 porcja= 350 kcal

  • 1 kg Pomidory
  • 100 g Cebula
  • 7 g Czosnek
  • 200 g Papryka czerwona
  • 100 g Ogórek
  • 20 g Sos vinegrette
  • 200 g Oliwa z oliwek
  • Woda (pół szklanki), sól (połowa łyżeczki), pieprz

Pomidory wyczyścić, usunąć gniazda nasienne i zmiksować w blenderze. Pomidory powinny być czerwone i dojrzałe. Dodać pół szklanki wody, ogórka, paprykę, cebulę i czosnek. Następnie dodajemy sos vinegrette i miksujemy wszystko blenderem. Miksując nadal wlewamy powolutku oliwę z oliwek.
Do gazpacho można dodać ugotowane jajko, szynkę, ogórka lub grzanki.