Gotowany łosoś w sosie koperkowym z chrzanowymi ziemniakami puree

Gotowany łosoś

Przygotowanie:

Mięso łososia mimo dostarcza nam ważnych kwasów tłuszczowych, znanych jako omega-3, które zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i przyklejaniu się ich do ścian naczyń krwionośnych, poza tym obniżają niekorzystną dla naszego organizmu frakcję cholesterolu LDL.
Dlatego warto pamiętać, aby od czasu do czasu na naszym stole zagościła ta wartościowa ryba, najlepiej w towarzystwie dużej ilości warzyw!

Przepis na jedną porcję dostarczającą 430 kalorii, 27 g białka, 15 g tłuszczu, 48 g węglowodanów.

  • 250 g ziemniaków
  • 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g filetu z łososia
  • 1/2 kostki bulionowej
  • 1/3 natki koperku
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka lnu
  • 1/3 kostki bulionowej
  • sałata lodowa
  • 1/4 czerwonej papryki

Rozmrożony filet z łososia gotujemy z małą ilością wody, tak aby ledwo przykrywała mięso, dodajemy 1/2 kostki bulionowej.

W osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaki, gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy mleko, chrzan i ubijaczką tworzymy puree.

Gotowany łosoś w sosie koperkowym z chrzanowymi ziemniakami puree

Do małego rondelka wlewamy wodę, podgrzewamy wraz z 1/2 kostki bulionowej, dodajemy posiekany koperek, len i mąkę i intensywnie mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia sosu, którym następnie polewamy rybę oraz ziemniaki.

Na talerzu układamy liście salaty, a na nich pokrojoną w cienkie plasterki paprykę.

Gotowany łosoś w sosie koperkowym z chrzanowymi ziemniakami puree

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com