Grahamki z pomidorową pastą z makreli
Pasta z makreli

Pasta z makreli to pyszna i zdrowa alternatywa dla sera czy szynki na kanapce. Makrela jest rybą bardzo zdrową, zawierającą zdrowe kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Do pasty wcale nie trzeba dodawać majonezu, wystarczy odrobina naturalnego jogurtu i szczypta przypraw by przygotować smaczną pastę. Makrela świetnie komponuje się również z ketchupem – wybierzmy ten bez dodatku konserwantów.

Przepis na 4 porcje, 1 porcja (bułka z pastą i warzywami): 334kcal

  • 300 g Makrela wędzona (1 średnia)
  • 50 g Ketchup (3 łyżki)
  • 50 g Jogurt naturalny (3 łyżki)
  • 280 g Bułki grahamki (4 grahamki)
  • 300 g Ogórek kwaszony (4 nieduże ogórki)
  • 300 g Pomidor (2 średnie pomidory)
  • Szczypiorek, sól, pieprz

Makrelę obrać, oddzielić od ości. Rozdrobnioną rybę wymieszać dokładnie widelcem z jogurtem, ketchupem, szczyptą soli i pieprzu oraz połową szczypiorku. Pastą posmarować pieczywo, podać z pokrojonymi warzywami posypanymi resztą szczypiorku.

Pasta z makreli

  • Paweł Marzec

    Bardzo podoba mi się w tym przepisie brak majonezu i fakt, że w smaku pominięcie tego składnika nie jest odczuwalne. To jest moja ulubiona pasta z makreli, polecam:-)

  • Renata_misiewicz

    Świetnym pomysłem na pastę jest również wymieszanie wędzonej makreli z kostką twarogu, z dodatkiem keczupu i jogurtu naturalnego oraz szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulką. Pycha:)

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę