Imbirowy kompot z gruszek na przeziębienie
Imbirowy kompot z gruszek

Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Nic więc dziwnego że ten rozgrzewający kompot poleciła nam nasza lekarka rodzinna na przeziębienie. Należy go ugotować, wypić bardzo ciepły i wskoczyć pod pierzynę :)

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 113kcal

  • 1 kg gruszek
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 8 goździków

Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć i każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół. Gruszki posypać cukrem, zalać wodą i zacząć gotować. Dodać drobno posiekany imbir oraz goździki i gotować kompot około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać miód. Kompot podawać ciepły.

  • Marekaureliusz41

    Tylko szczepienia dają skuteczną ochronę. Doświadczyłem tego na własnej skórze. Dopiero szczepienia dały mi odpowiednią ochronę. Polecam szczepienia śródskórne. W zeszłym roku za radą lekarza wypróbowałem ten sposób szczepienia i w tym roku zaszczepiłem siętak po raz kolejny.

  • Pingback: Wszystko o imbirze()

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę