Jagielnik kokosowo-migdałowy bez pieczenia

Jagielnik kokosowo-migdałowy bez pieczenia

Przygotowanie:

Każdy z nas lubi czasem zjeść coś słodkiego. Proponujemy pyszny i szybki deser, który można zjeść bez wyrzutów sumienia!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia 250 kcal
  • Białko 6,2 g
  • Tłuszcze 3,7 g
  • Węglowodany 32,7 g
  • Błonnik 4 g

Składniki na 12 porcji (całe ciasto):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (250 ml)
  • 3 szklanki mleka krowiego (lub dowolnego roślinnego np. mleczka sojowego, migdałowego)
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek cukru trzcinowego (lub ksylitolu/ miodu do smaku)
  • 150g wiórków kokosowych
  • 50g płatków migdałowych

Przygotowanie: Kaszę kilkakrotnie przepłukać zimną wodą na sitku, następnie zalać mlekiem (lub napojem roślinnym) oraz szklanką wody i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać wiórki kokosowe i pozostałą szklankę mleka, posłodzić wg uznania. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zestawić z ognia i dokładnie zmiksować blenderem. Przełożyć do tortownicy (im mniejsza, tym wyższe będzie ciasto, obtymalna jest o średnicy 20-22cm) i obsypać płatkami migdałowymi. Po ostygnięciu chłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Inspiracją był przepis ze strony Veganbanda.

Jagielnik Marta Heller Surowiec Katowice