Jaglane Bounty

Jaglane Bounty

Przygotowanie:

Przygotowaliśmy dla Was przepis na bajeczne, kokosowe ciasto z kaszy jaglanej, które w smaku przypomina lubiane przez wszystkich batoniki! Wypróbujcie zdrowszą wersję i dajcie znać czy pokochaliście ten smak tak jak my!



Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia 218 kcal
  • Białko 3 g
  • Tłuszcze 16 g
  • Węglowodany 20 g

Składniki na 15 porcji (blaszka):



Masa:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (180 g)
  • 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
  • 1 szklanka mleka kokosowego – 17% tłuszczu, płynne (230 g)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (180 g)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 9 płaskich łyżek ksylitolu (90 g)


Polewa:

  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (12 g)

Przygotowanie: Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku, aż zrobi się jaśniejsza i będzie pachniała przyjemnie orzechowo. Wtedy zalać ją ostrożnie wodą i kilkukrotnie przepłukać. To pozwoli pozbyć się goryczki, zdecydowanie niepożądanej w naszym cieście. Tak przygotowaną kaszę zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodać pozostałe składniki i chwilę gotować, mieszając, aby masa się nie przypaliła. Zdjąć garnek z ognia i zostawić pod przykryciem do przestygnięcia. Masę zmiksować przy użyciu blendera (niezbyt dokładnie) i przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wygładzić powierzchnię i zostawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto się schłodzi i stężeje, przygotować polewę. Tabliczkę czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (lub ekspresowo w mikrofali) z dodatkiem oleju kokosowego. Gotową polewą równomiernie oblać ciasto i zostawić do schłodzenia w lodówce.
Smacznego!



jaglane bounty 1-01



jaglane bounty 2-01



Dagmara Banach
stażysta