Japoniec dietetyczny
japoniec dietetyczny

Składniki:
300 g Mak niebieski mielony
350 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
600 g Jabłko
80 g Kasza manna
240 g Jaja kurze całe
50 g Masło
30 g Skórka pomarańczowa
30 g Rodzynki suszone
20 g Stewii w proszku (4 łyżeczki)
5 g Proszek do pieczenia
15 g Cukru pudru
50 g Czekolada gorzka
Aromat migdałowy

Mleko podgrzać z masłem i aromatem migdałowym. Gorącym mlekiem zalewać mak (w dużej misce), wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 20 minut. Jeśli mak jest niezmielony, najpierw należy przepuścić go trzykrotnie przez maszynkę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do maku. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać do maku i wymieszać. Wsypać kaszę manną, proszek do pieczenia oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45-55 minut. Po upieczeniu ciasta rozpuścić na parze gorzką czekoladę i polać nią stygnące ciasto.

Całość podzielić na 20 kawałków, wówczas:
1 porcja= 170 kcal



Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę