Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli

Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli

Przygotowanie:

Kakaowe muffinki nie tylko dla babeczek 馃檪 Fasolowy deser b臋dzie idealny do porannej herbaty czy popo艂udniowej kawy. Nasiona ro艣lin str膮czkowych dzi臋ki du偶ej zawarto艣ci b艂onnika sprawiaj膮, 偶e uczucie syto艣ci po spo偶ytym posi艂ku pozostaje na d艂u偶ej. Mo偶esz by膰 pewien, 偶e po upieczeniu nie poczujesz fasoli ani w smaku ani w zapachu.



Warto艣膰 od偶ywcza 1 porcji (1/4 z przepisu):

  • Energia 182 kcal
  • Bia艂ko 11 g
  • T艂uszcze 9 g
  • W臋glowodany 14 g

Sk艂adniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240g)
  • 3 jajka
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 艂y偶ki g臋stego jogurtu (na przyk艂ad greckiego)
  • 40 g ksylitolu
  • 20 g orzech贸w w艂oskich
  • 2 艂y偶eczki cynamonu
  • 10 g mielonego lnu
  • 10 g kakao

Przygotowanie: Fasol臋 ods膮czy膰 z zalewy, op艂uka膰 i osuszy膰. Do wysokiego naczynia wbi膰 jajka, doda膰 fasol臋 i ca艂o艣膰 zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie doda膰 pozosta艂e sk艂adniki (poza orzechami) i ponownie zmiksowa膰. Orzechy posieka膰 i wymiesza膰 z przygotowanym ciastem. Ciasto przelewa膰 do silikonowych foremek zape艂niaj膮c je do oko艂o 2/3 ich wysoko艣ci. Przygotowane muffinki piec w 170 stopniach przez oko艂o 40 minut.



muffinki z fasoli Anna Hajost



Dietetyk_Anna Hajost-01

Anna Hajost
dietetyk