Kapusta z ciecierzycą i grzybami

Kapusta z ciecierzycą i grzybami

Przygotowanie:

Zamiast grochu z kapustą, dla odmiany i zaskoczenia gości proponuję kapustę z ciecierzycą – dzięki użyciu ciecierzycy konserwowej można ją przyrządzić na prawdę szybko, tuż przed wigilią.

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 86kcal

  • 400 g Kapusta kwaszona
  • 20 g Grzyby suszone
  • 240 g Ciecierzyca konserwowa (puszka)
  • 10 g Oliwa (łyżka)
  • 30 g Cebula (1 mała)
  • Listek laurowy, ziele angielskie, mielony kminek, pieprz

Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojoną kapustę, listek, ziele oraz pokruszone grzyby i dusić około 30minut od czasu do czasu mieszając. Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i dodać do kapusty, gotować razem jeszcze ok. 10 minut, przyprawić mielonym kminkiem, solą i pieprzem.

Kapusta z ciecierzycą i grzybami