Kokosowe ciasteczka z otrębów

ciasteczka-otrebowe

Przygotowanie:

Ciasteczka otrębowe to dobry sposób na smaczne przemycenie dużej ilości błonnika do naszej diety,
a co za tym idzie usprawnienie naszych procesów trawiennych i pracy jelit.

Przepis na 12 dużych ciastek, jedno dostarcza średnio 85 kalorii w tym 3,5 g białka 9 g węglowodanów i 4 g tłuszczu

  • 80 g otrębów
  • 60 g pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 20 g masła
  • aromat migdałowy
  • 45 g miodu
  • 1 jajko
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżka ciemnego kakao

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jogurt, roztopione masło
i lekko ubite trzepaczką jajko. Na końcu dodajemy odrobinę aromatu migdałowego i całość mieszamy łyżką na gęstą masę.

Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia, na której układamy ciastka, które formujemy w dłoniach na placuszki grubości około 0,8-1 cm.

Ciasteczka pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com