Kokosowe ciasto z nasionami Chia

Kokosowe ciasto z nasionami Chia

Przygotowanie:

Nasiona Chia to nasiona tzw. szałwii hiszpańskiej, są one bogate w błonnik, białko, tłuszcze omega-3 oraz mnóstwo minerałów. Warto dodawać je do jogurtu, owsianki czy też deseru.



Z przepisu wychodzi 8 kawałków ciasta. Jedna porcja to około 350 kcal, 13g białka, 46,5 g węglowodanów oraz 25 g tłuszczu.



Składniki:



Spód

  • 1/2 szklanki migdałów (50 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 2 łyżki miodu/ ksylitol (30 g)
  • 1 łyżka oleju koksowego (25 g)



    Biała warstwa:

  • Jogurt naturalny (600 g)/ mleko roślinne
  • Puszka mleczka koksowego (400 g)
  • 6 łyżek nasion Chia (60 g)
  • 2 łyżki żelatyny/agar agar (16 g)
  • 1/2 szklanki wrzątku



    Warstwa malinowa:

  • Pół paczki malin mrożonych (225 g)
  • 2 łyżki ksylitolu (28 g)
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny/agar agar (8 g)
  • 1/2 szklanki wrzątku


    Sposób przygotowania:

    1. Płatki owsiane i orzechy uprażyć na patelni i zmiksować przy pomocy blendera do uzyskania konsystencji mąki. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, wymieszać z przygotowaną wcześniej mąką, miodem. Następnie wylepić dno tortownic o średnicy 24 cm.



    2. Wszystkie składniki białej warstwy oprócz wrzątku i żelatyny wymieszaj i odstaw na godzinę. Rozpuścić żelatynę we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie wymieszaj i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.



    3. Maliny podlać wodą, zagotować, dodać słodzik. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami i odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie gęstnieć, wylać na biała warstwę i odstawić do całkowitego stężenia (3-4 godziny).



    Przepis inspirowany blogiem:


    dietetyczneniebo.com
    http://dietetyczneniebo.com/jogurtowe-ciasto-chia-z-malinami-bez-cukru-i-maki/



    Mariola Kowalska

    Mariola Kowalska
    dietetyk