Lekki malinowy sernik z migdałami
sernik z malinami-01

Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika! Ten który proponuję jest przygotowany bez mąki i tłuszczu, można go serwować osobom na diecie bezglutenowej. Spód jest kruchy, ale nie twardy, doskonale komponuje się s serową górą. Można go przygotować z malinami lub tradycyjnie, dodając wanilię. Sernik jest puszysty, delikatny i nie za słodki

Wartość odżywcza w jednej porcji (100 g):
  • Energia 150 kcal
  • Białko 23 %
  • Tłuszcze 25 %
  • Węglowodany 53 %
Składniki na spód:
  • 400 g Banany
  • 120 g Jaja kurze całe
  • 20 g Orzechy włoskie
  • 80 g Płatki owsiane
  • szczypta soli
Przygotowanie: Orzechy posiekać dość drobno, płatki zmielić na drobno (można rozdrobnić w termomiksie lub blenderze). Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piec 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. br>
Składniki na krem:
  • 250 g Sera ricotta
  • 100 g Maliny
  • 200 g Jogurt naturalny, najlepiej grecki
  • 30 g Cukier
  • 20 g Płatki migdałowe
  • 10 g Żelatyna
Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić wodzie i zostawić do przestudzenia. Do jogurtu dodać cukier i zmiksować, dodać riccottę i znów miksować aż do połączenia się składników. Dodać, miksując na największych obrotach, żelatynę i ubijać kilkanaście sekund. Na koniec dodać maliny i wymieszać kolejne kilka sekund. Wylać masę jogurtową na przygotowane ciasto i wstawić do lodówki do stężenia. Górę ciasta można udekorować płatkami migdałowymi lub jeśli ktoś woli malinową galaretką. br>
sernik 1

sernik 2-01

serni 3-01

sernim 4-01

serni l4-01

Dietetyk_Mariola Gajek

Mariola Gajek
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę