Lody morelowo-jogurtowe

lody morelowo-jogurtowe

Przygotowanie:

Domowe lody mogą zawierać dużo witamin, minerałów, wapnia i błonnika oraz niewielki dodatek cukru. Nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Przyrządzone z sezonowych owoców wspaniale orzeźwiają i smakują wyśmienicie. Zachęcamy do prób!

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 70kcal

  • 5 średnich moreli (ok.250g)
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 pełne łyżki miodu

Morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Owoce zmiksować z jogurtem i miodem. Masę przelać do pojemniczków do lodów i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Uwaga:
– Jeśli nie masz specjalnych pojemniczków do lodów na patyku możesz użyć małych opakowań po jogurtach, do których po wlaniu masy należy wetknąć łyżeczkę i przykryć je folią aluminiową. W takim wypadku porcja wystarczy na 3 lody.
-Pojemniczki do lodów można kupić o każdej porze roku na allegro. W sezonie pojawiają się również w Ikei, Rossmannie i innych sklepach.