Łosoś z pesto z suszonych pomidorów i brukselka

Łosoś z pesto z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 610kcal

  • 50 g Pomidory suszone w oleju (4-5 sztuk)
  • 10 g Olej z zalewy pomidorów (niepełna łyżka)
  • 15 g Orzechy piniowe (lub słonecznik)
  • 10 g Ser parmezan tarty
  • 75 g Jogurt 2% tłuszczu
  • 300 g Łosoś świeży (filet)
  • 100 g Pomidorki koktajlowe
  • 500 g Brukselka
  • Szczypiorek

Przepis

Przygotować pesto: pomidory odsączyć, zmiksować blenderem z oliwą, orzeszkami, parmezanem, jogurtem i pieprzem.

Rybę opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu, oprószyć solą i posmarować sosem pesto, posypać połową szczypiorku. Pomidorki przekroić na połówki, obłożyć nimi rybę. Naczynie wstawić do rozgrzanego do temp. 180stopni piekarnika i zapiekać ok. 20-25min. aż sos delikatnie się zrumieni.

Brukselki oczyścić, obrać w miarę potrzeby i ugotować w osolonej wodzie. Na talerzu ułożyć rybę i brukselkę, posypać szczypiorkiem.

1 porcja dostarcza: 610kcal, 49g białka, 38g tłuszczu, 30g węglowodanów i 16g błonnika.

Przepis zaczerpnięto z : http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_pesto_czerwone/przepis.html