Makaron z pomidorowym sosem

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Nie masz czasu na duże gotowanie? Zobacz co masz w lodówce:) Czasami kilka produktów wystarczy aby zrobić pyszny obiad:) Ten przepis jest świetnym tego przykładem. Pomidory, papryka, pieczarki i passata w zupełności wystarczyły do przyrządzenia tego posiłku. Ze względu na to,że warzywa w naszym codziennym żywieniu są niezwykle ważne i istotne, postarajmy się je zawsze mieć w spiżarni;) Dostarczają one dużej ilości witamin i składników odżywczych, w codziennej diecie powinniśmy mieć ich minimum 5-6 porcji! O tym, dlaczego warto jeść chociażby pomidory można poczytać tutaj 😉 Zachęcam do wykorzystania tej receptury i życzę smacznego!

Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia 500 kcal
  • Białko 20 g
  • Tłuszcze 2,6 g
  • Węglowodany 104 g

Składniki na jedną porcję:

  • 3 pomidory
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 pieczarek drobnych
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 100 g makaronu penne
  • 5 g parmezanu

Przygotowanie: W garnku wstawić wodę na makaron. Pomidory, paprykę i pieczarki należy umyć, warzywa pokroić w kostkę a pieczarki w paski. Całość wrzucić na rozgrzaną patelnię. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. Chwilę (ok 2-3 minuty) wszystko podsmażyć, następnie wlać passatę i pół szklanki wody. Przykryć i dusić ok 10-15 minut. Doprawić bazylią, oregano, tymiankiem. Do gotującej się wody wrzucić makaron i gotować ok 8 minut aż będzie al dente. Następnie odcedzić, wyłożyć na talerz, dodać sos, całość posypać parmezanem. Smacznego!

Untitled-1

angelika szwinta zdjęcie

Angelika Szwinta
dietetyk, stażysta w Poradni Mój Dietetyk Gdynia