Miodowo – cytrynowy kurczak

Miodowo – cytrynowy kurczak

Przygotowanie:

Poniższy przepis to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Danie to jest proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo aromatyczne i zaskakujące połączeniem smaków.

Przepis na 6 porcji, 1 porcja to ok. 450 kcal

Składniki:

  • 1300 g udek z kurczaka (ok. 6 porcji – najlepiej bez skóry)
  • 400 g cytryn (3-4 cytryny)
  • 30 g oleju rzepakowego uniwersalnego (3 łyżki)
  • 70 g miodu pszczelego (ok. 3 łyżek miodu płynnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli (w proszku),
  • świeży rozmaryn,
  • sos sojowy (bez glutenu dla osób na diecie bezglutenowej)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować sos: czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do oleju. Dodać miód, sok z jednej cytryny, łyżkę sosu sojowego, świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Udka natrzeć odrobiną chilli, umieścić w naczyniu z sosem, wymieszać i zostawić na pół godziny do lodówki. Następnie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dodać pokrojone w plasterki cytryny, gałązki rozmarynu i wlać pozostały sos. Piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

przepis_obiad_600px1

przepis_obiad_600px2

przepis_obiad_600px3