Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi i czekoladą
MUFFINY MARTA HELLER SUROWIEC

Pyszne, zdrowe i aromatyczne… muffinki marchewkowe polecają się do kawy!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
  • Energia 200 kcal
  • Białko 3,6 g
  • Tłuszcze 14 g
  • Węglowodany 17,1 g
  • Błonnik 1,6 g
Składniki na 19 porcji:
  • 400 g obranej i startej marchwi
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i olejem. Następnie dodać mąkę, sodę, sól i cynamon, zmiksować na gładką masę. Dodać orzechy, marchew i czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinki (napełnić do ok. 2/3 wysokości). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzone muffinki można posypać cukrem pudrem.

muffiny

Dietetyk Marta Heller Surowiec

Marta Heller-Surowiec
dietetyk

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę