Omlet z fetą, oliwkami i świeżą bazylią

omlet, kolacja, przepis dieta, przepis na lato

Przygotowanie:

Poniżej przedstawiamy propozycję na sycące i aromatyczne śniadanie – przepyszny omlet z fetą, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Bez dodatku mąki, za to ze zdrowymi płatkami owsianymi.




Zawiera ok. 340 kcal




Składniki:

  • 1 szt. jajko
  • 20 g płatki owsiane
  • 50 g mleko 1,5 % tłuszczu
  • 5 g olej rzepakowy uniwersalny
  • 40 g ser Feta 12% tłuszczu
  • 20 g oliwki czarne marynowane
  • świeża bazylia, pieprz




  • Przygotowanie:

    Jajko zmiksować z płatkami, mlekiem oraz odrobiną pieprzu. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Wylać na nią masę jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 2 minuty. Następnie dodać pokruszoną fetę, pokrojone oliwki oraz posiekaną bazylię. Przykryć i smażyć, aż omlet zetnie się z wierzchu. Gotowy przystroić świeżą bazylią.