Omlet z musem śliwkowym

Omlet z musem śliwkowym

Przygotowanie:

Dodatek „rozweselającej” śliwki czyni to danie prawdziwym zdrowym comfort food. Życzę smacznego!

Taki omlet to świetna propozycja zarówno na pożywne śniadanie, ciepły lunch czy kolację gdy ma się ochotę na coś słodkiego, jest bardzo szybki do zrobienia. Dodatek „rozweselającej” śliwki czyni to danie prawdziwym zdrowym comfort food. Życzę smacznego!

Przepis na 1 porcje, 1 porcja: 444kcal

  • 120 g Jaja kurze całe
  • 30 g Mąka pełnoziarnista
  • 50 g Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
  • 5 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 150 g Śliwki bez pestek mrożone
  • 10 g Miód pszczeli
  • Cynamon

Śliwki rozmrozić, podgrzać w rondlu z dodatkiem cynamonu i miodu, gotować około 20 minut i zmiksować na mus. Jaja lekko ubić mikserem z dodatkiem małej szczypty soli, dodać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać. Patelnię wysmarować olejem i rozgrzać, wylać jaja, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem aż omlet zetnie się z wierchu. Złożyć omlet na pół, ułożyć na talerzu i polać musem.

Omlet z musem śliwkowym duży