Orkiszowe ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca

Orkiszowe ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca

Przygotowanie:

Owoce goji – bardzo dobre źródło witaminy C idealny dodatek do zdrowych, beztłuszczowych ciasteczek.
Tego typu “ciastka śniadaniowe” robimy zazwyczaj z płatków owsianych, ale z powodzeniem można wykorzystać inne zboża i użyć np. płatków orkiszowych lub żytnich.

Przepis na 13 dużych ciastek, 1 ciastko dostarcza 129 kalorii, 5g białka, 20 g węglowodanów i 3 g tłuszczu

  • 150 g płatków orkiszowych
  • 60 g mąki żytniej
  • 30 g drobnych otrębów pszennych
  • 40 g rodzynek
  • 40 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 60 g suszonych owoców goji
  • 20g suszonych jagód
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g miodu lub melasy
  • 1 łyżeczka wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dużego naczynia wsypujemy płatki orkiszowe, mąkę oraz otręby.
Dodajemy bakalie i resztę suchych składników, całość mieszamy.

W następnej kolejności wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, miód lub melasę i dokładnie łączymy wszystko w niezbyt jednolitą masę.

Ciastka możemy formować w dłoniach lub na desce/stolnicy – w tym celu należy “rozsmarować” cienką warstwę masy i szklanką wycinać kółka, a następnie delikatnie podważać nożem i przenosić na blaszkę z papierem do pieczenia.

Orkiszowe ciasteczka z owocami goji i orzechami nerkowca

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com