Pasta jajeczna na kanapki z makrelą i korniszonem
4

Wiele się pisze i mówi o tym jak ważne jest spożywanie ryb, które są bogatym źródłem kwasów omega-3 i witaminy D. Poza dodatkiem do dań obiadowych ryby możemy spożywać również w postaci past na kanapki. Zawartość ryb w sklepowych pastach kanapkowych jest niewystarczająca, aby mogły one stanowić znaczące źródło tego składnika w naszej diecie. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać pasty- wystarczy ulubiona ryba (wędzona, podgotowana) i kilka dodatków (jajka, ogórki, pomidory, cebula, koperek, szczypiorek, itp.) oraz jogurtu naturalnego lub łyżka oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju np. rzepakowy, słonecznikowy tłoczony na zimno. Wszystkie te składniki posiekane i wymieszane na pewno będą dużo zdrowszym zamiennikiem gotowej pasty.

Wartość kaloryczna jednej porcji z pieczywem: 320 kcal

Składniki na około 6 porcji:
  • Makrela wędzona lub filet z makreli- 1 szt ok. 180g (Po usunięciu skóry i ości waży ok.130 g)
  • Jaja kurze- 2 szt (100g)
  • Korniszony z chilli- 2 szt średniej wielkości (50g)
  • Siemię lniane- 1 łyżka stołowa (10g)
  • Pestki słonecznika- 1 łyżka stołowa (10g)
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno- 1 łyżka stołowa (10g)
  • sól, pieprz- do smaku
Przygotowanie: Makrelę podzielić na mniejsze cząstki, dokładnie oczyszczając z ości. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka oraz ugotowane jajka na twardo. Połączyć wszystko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek lub oleju oraz z przyprawami i szczypiorkiem do smaku.

pasta z makrelą
Dietetyk_Aleksandra Radomska-01

Aleksandra Radomska
dietetyk

Nowość! Kuracja Online

Napisz do nas!

Umów się na wizytę