Pełnoziarnista baba tradycyjna

Pełnoziarnista baba tradycyjna

Przygotowanie:

Uwaga! Babka pełnoziarnista ma niemalże 4 razy więcej błonnika niż babka tradycyjna!



Wartość odżywcza (1 porcja to 240 kcal)



Składniki:

  • 360 g Jaja kurze całe (6 szt.)
  • 150 g Cukier trzcinowy
  • 200 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 200 g Masło roślinne
  • łyżeczka proszku do pieczenia, wanilia



Polewa:

  • 100 g Jogurt naturalny
  • 60 g Czekolada gorzka 85% kakao
  • 50 g Płatki migdałowe

Sposób przygotowania:


Białka jajek ubić, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać wanilię, proszek i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, następnie dodać roztopione i wystudzone masło. Całość delikatnie wymieszać. Piec ok. 60 min w temperaturze 170 stopni C. Jogurt podgrzać z czekoladą, następnie nanieść na ciasto i posypać płatkami migdałów.



20170327_074100



Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska-Madej
dietetyk