Pełnoziarniste spaghetti na słodko z twarogiem i imbirem

pelnoziarniste_spaghetti

Przygotowanie:

Często naszą dietę łączymy z regularną aktywnością fizyczną. Około 2-3 godziny przed treningiem lub ćwiczeniami powinniśmy
zjeść niskotłuszczowy posiłek bogaty w węglowodany złożone, które przez okres wysiłku fizycznego powoli będą nam dostarczać energii.
Dobrą propozycją w tym przypadku jest makaron pełnoziarnisty, który możemy wykorzystać na rozmaite sposoby.

Przepis na jedną porcję – 380 kalorii, 28 g białka, 2 g tłuszczu, 63 g węglowodanów

  • 70 g makaronu pełnoziarnistego
  • 80 g chudego twarogu
  • 2 łyżki mleka (około 30 ml)
  • cynamon
  • 10 g rodzynek
  • łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu

Odważony makaron wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody (można przełamać nitki w pół lub użyć makaronu pełnoziarnistego w innych kształtach np rurki).

Gotujemy wg opisu na opakowaniu tak długo, aby makaron nie był rozgotowany (raczej al dente).

W międzyczasie twaróg łączymy z miodem, cynamonem i mlekiem w jednolitą masę.

Pełnoziarniste spaghetti na słodko z twarogiem i imbirem

Imbir obieramy i ucieramy na najmniejszych oczkach tarki (można użyć mniejszej ilości wg preferencji).

Na gotowy, odcedzony makaron nakładamy serek, na wierzch utarty imbir, a całość posypujemy rodzynkami i odrobiną cynamonu.

Pełnoziarniste spaghetti na słodko z twarogiem i imbirem

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com